1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanheneeko passisi? Toimi heti, jos mielit kesällä ulkomaille – luvassa pahaa ruuhkaa

Passin saaminen voi viipyä useita viikkoja kesän ja kevään aikana. Poliisin ohje on, että varaudu pitkään toimitusaikaan ja asioi sähköisesti.

Kotimaan uutiset
Sormenjälkisanneri käytössä Pasilan poliisitalon palvelupisteessä.
Helsingin poliisilaitos

Passien toimitus voi kestää tavallista pidempään lähikuukausina. Samaan syssyyn sattuu useita tekijöitä, joiden takia passia voi joutua odottamaan normaalia noin viikon toimitusaikaa kauemmin.

– Viimeiset kymmenen vuotta voimassa olleet passit vanhentuvat samaan aikaan kun viiden vuoden passeja vanhenee paljon touko- kesä- ja heinäkuussa. Samalla meillä käynnistyy lomakausi, joten ruuhkia on odotettavissa, sanoo apulaispoliisipäällikkö Jarmo Nykänen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Ruuhkat riippuvat poliisiasemista, mutta ajanvarauksen jonot voivat olla jopa joidenkin viikkojen pituisia. Etelä-Suomessa jonoja on jo nyt, joten tilanne etelässä on pahin.

Passin voi saada parhaimmillaan tyystin netistä

Viimeisten kymmenen vuotta voimassa olleiden passien omistajat joutuvat käymään poliisiasemalla joka tapauksessa, mutta tuoreempien passien omistajat voivat välttyä asemalle jonottamisesta.

– Nyt kannattaa käyttää meidän sähköisiä palveluitamme. Ne, jotka ovat jo antaneet sormenjälkensä edellistä passia varten, voivat hoitaa passihakemuksen kokonaan sähköisesti käymättä lainkaan poliisiasemalla. Myös kymmenen vuoden passia uusivat voivat nopeuttaa siointiaan laittamalla prosessiin jo alulle sähköisesti ja antamalla asemalla vain tunnistetietonsa, Nykänen sanoo.

Esimerkiksi passikuvia ei tarvitse kuljetella enää minnekään, vaan valokuvaamo lähettää passikuvat suoraan poliisin lupapalvelujärjestelmään. Passinhakija saa valokuvaamosta tunnistenumeron, jolla kuvat löytyvät poliisin järjestelmästä.

– Verkossa voi myös valita minne haluaa passin toimitettavan ja suorittaa maksun. Järjestelmä on helppo käyttää, Nykänen sanoo.

Jatkossa viisi vuotta voimassa olevien passien sormenjäljet täytyy käydä antamassa kymmenen vuoden välein. Poliisin järjestelmä ilmoittaa, jos passinhakijan täytyy käydä poliisilaitoksella.

Lue seuraavaksi