Rahapelifirma Unibet: Suomen monopoli on jo murtunut

Verkkopeliyhtiö Unibetin maajohtaja Antti Tikka sanoo, että valtion rahapeliyhtiöiden sulauttaminen yhteen on epätoivoinen yritys pelastaa valtion monopoli. Hänen mielestään kansainvälisten yhtiöiden pitää päästä Suomenkin rahapelimarkkinoille toimilupamaksua vastaan.

talous
Antti Tikka
Antti TikkaTed Urho / Yle

Yksityiset rahapelifirmat eivät katso hyvällä Suomen rahapelipolitiikkaa.

– Digitaalisessa maailmassa monopolin ylläpitäminen on keinotekoista ja epärealistista. Täytyy muistaa, että suomalaisten nettipelaamisesta vain reilu 60 prosenttia pelataan monopolin tuotteisiin, sanoo Unibetin maajohtaja Antti Tikka.

Ylen Kova talous -sarjassa haastateltu Olli-Pekka Kallasvuo sanoi yksinoikeusjärjestelmän olevan paras vaihtoehto rahapelihaittojen torjumisessa. Hän johtaa Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä.

Kallasvuo myös katsoi, että fuusio mahdollistaa yleishyödyllisten kohteiden rahoituksen entistä suuremmalla summalla.

Unibetin Antti Tikkaa argumentit eivät vakuuta.

Hän huomauttaa, ettei rahan tuottaminen yleishyödyllisiin kohteisiin saa olla syy monopolijärjestelmän ylläpitämiselle. Tuottojen maksimointi on EU-lainsäädännön vastainen tavoite.

– Järjestelmän tulee olla paras vaihtoehto kuluttajansuojan ja rikollisuudentorjunnan kannalta, Tikka painottaa.

"Markkinan avaaminen parantaisi vastuullisuutta"

Unibetin maajohtajan mielestä kansainväliset pelifirmat hoitaisivat vastuullisuuden monopolia paremmin, koska niillä on "vuosien kokemus viranomaissääntöjen noudattamisesta monissa maissa, ei vain Suomessa".

Kaiken lisäksi valtio hyötyisi myös rahallisesti, jos yksityiset pelifirmat pääsisivät Suomenkin markkinoille tuotteitaan markkinoimaan. Tämä voisi tapahtua lisenssimallilla, eli kriteerit täyttävä yhtiö saisi maksua vastaan kansallisen toimiluvan Suomeen. Ne täydentäisivät valtion rahapeliyhtiön toimintaa.

– Ylläpitämällä monopolia valtio menettää nimenomaan verotuloja yksityiseltä peliyhtiöiltä. Toimilupajärjestelmä on tapa saada vastuulliset yhtiöt Suomen verotuksen piiriin.

Lisenssi- ja veronmaksun lisäksi pelifirmat toisivat maahan investointeja, mainostuloja, sponsorirahaa ja työpaikkoja, Tikka luettelee.

Monopoliajattelu on Tikan mukaan joka tapauksessa menneen talven lumia. Digiajan nettipelaajaa ei voi holhota suomalaispelien pariin.

– Nettipelaamisen osalta monopolijärjestelmää ei enää ole ollut olemassakaan pitkään aikaan, Tikka sanoo.