Teurastamot muuttivat käytäntöjään – MOT-ohjelma johti tarkastuksiin

Kuudessa isossa teurastamossa kaikki oli kunnossa, neljässä teurastamossa epäkohtia oli useita. Valtaosa virheistä on jo saatu korjattua.

Kotimaa
Teurastamo.
Yle

Iso osa suomalaisista suurista teurastamoista on muuttanut toimintatapojaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastusten jälkeen. Evira aloitti tarkastukset (siirryt toiseen palveluun) Ylen MOT-ohjelman ja Oikeutta Eläimille -yhdistyksen tietojen pohjalta.

Kolme suurta teurastamoa tarkastettiin heti ohjelman esittämisen jälkeen. Nyt käytiin läpi 16 muuta isoa teurastamoa. Niistä kymmenessä oli puutteita, osa ohjeistuksessa ja kirjanpidossa. Valtaosa puutteista saatiin korjattua heti tarkastusten jälkeen. Osa epäkohdista pitää korjata kuluvan huhtikuun aikana.

Aikaa annettiin muun muassa öisin tulevien eläinten vastaanottotarkastusten järjestämiseen, parsimattojen hankkimiseen yön yli säilytettävien eläinten tiloihin ja kelpoisuustodistusten hankkimiseen.

Neljässä teurastamossa paljon puutteita

Ylitarkastaja ja jaostopäällikkö Jaana Mikkola.
Ylitarkastaja ja jaostopäällikkö Jaana Mikkola.Yle

Kuudessa isossa teurastamossa kaikki asiat olivat kunnossa. Kymmenessä teurastamossa ihan kaikki asiat eivät olleet lakipykälien vaatimalla tasolla, neljässä teurastamossa epäkohtia oli useita.

Suoraan eläinten hyvinvointiin vaikuttavia puutteita oli Eviran mukaan vain parissa tapauksessa. Puutteita oli mm. eläinten ruokinnassa ja kuivatuksessa ja teurastusta odottavien lypsylehmien lypsyajoissa.

– Yli 12 tuntia säilytettävillä eläimillä ei ollut kunnon kuivitusta tai niitä ei ruokittu tai lypsetty. Se on tietysti sellainen asia, jota ei saisi tapahtua, kertoo ylitarkastaja, jaostopäällikkö Jaana Mikkola Evirasta.

– Kyllähän nämä ovat sellaisia asioita, tai jos puuttuu kelpoisuustodistus, niin valvojan viranomaisemme olisi pitänyt huomata ja niihin olisi pitänyt puuttua, Mikkola jatkaa.

Evira kävi läpi eläinten teurastusta koskevan eläinsuojelulainsäädännön ja ne noin 70 kohtaa, jotka liittyvät teurastamoiden tiloihin, välineisiin, eläinten kohteluun ja käsittelyyn. Lisäksi käytiin läpi eläinten tainnuttamiseen ja verenlaskuun liittyviä asioita. Myös henkilökunnan pätevyyttä tutkittiin ja teurastamoiden omavalvontaa selvitettiin.

Tarkastuskierros johti muutoksiin myös Eviran omassa toiminnassa.

– Eviran lihantarkastushenkilöstön työn tehostettu ohjaus on paikoin tarpeen, ja osaan asioista tarvitaan nykyistä selkeämmät linjaukset, sanoo Eviran pääjohtaja Matti Aho tiedotteessaan.

Lisäksi Evira on järjestänyt yleistä koulutusta jo useita kertoja kuluneen puolen vuoden aikana.

Jaana Mikkola pitää nyt tullutta kohua herätyksenä.

– Eihän tämä tervetullutta ollut, mutta siinä mielessä kyllä, että se oli herätys meillekin. Tilanteemme ei ole niin hanskassa ja niin hyvä kuin olemme täällä Evirassa odottaneet ja olettaneet.

Pienteurastamot syyniin myöhemmin

Isojen teurastamojen lisäksi Evira aikoo paneutua tarkemmin myös pienteurastamojen toiminnan tarkastamiseen. Niitä Suomessa on hieman alle 60, joten urakka on suuri.

– Tarkoitus on selvittää eläinsuojelullinen tilanne myös siellä, Mikkola kertoo.

Työ on vielä kesken. Tarkastamisen ja valvonnan perkaaminen kestää varmasti ainakin tämän vuoden.