Tehtaan pääluottamusmiehen eväät Suomen nousuun: Ei karsita vaan koulutetaan läpi koko uran

Entistä paremmin koulutettuja ihmisiä tekemään vielä parempia tuotteita. Terästystä markkinointiin. Siinä Sandvikin Tampereen tehtaan pääluottamusmiehen keinot nostaa Suomen taloutta.

Kotimaa
Sandvikin pääluottamusmies Antti Salonen
Mari Vesanummi / Yle

Sandvikin kaivoslaitteita valmistavalla tehtaalla Tampereella on täystyöllisyys, joka toistaiseksi jatkuu. Pääluottamusmieheltä ei heru ymmärrystä kilpailukykysopimukselle.

– En näe, miten se sopimus tuo työpaikkoja ja nostaa Suomea. Ongelmat on ihan toiset, sanoo Antti Salonen.

Meillä pitäisi olla sellainen oppimispolku, että se jatkuu koko työuran ajan. Ei meistä kukaan ole valmis.

Antti Salonen

Palkkojen pienentämisen sijaan Salonen korostaa vientiä. Viennin tuotevalikoimaa pitäisi Salosen mielestä laajentaa ja ihmisiä tulisi kouluttaa enemmän. Suomen vienti on hänen mukaansa 20–25 yrityksen varassa ja se on liian vähän.

– Meiltä on unohtunut markkinointi. Näitä koneita ei enää tulla kysymään meiltä. Meidän pitäisi myydä pikkusen paremmin kuin toiset. Laitteidenkin pitää olla piirun verran parempia, ja se vaatii esimerkiksi koulutusta.

– Meillä pitäisi olla sellainen oppimispolku, että se jatkuu koko työuran ajan. Ei meistä kukaan ole valmis.

Jo nyt sovitaan paljon paikallisesti

Vasemmistoliittolainen Salonen kritisoi kilpailukykysopimuksessa työajan pidentämistä, jonka hän suomentaa palkanalennukseksi. Kritiikkiä saa osakseen myös paikallinen sopiminen järjestäytymättömien työnantajien kanssa sekä neuvottelun alla oleva kriisilauseke. Lausekkeen ansiosta työnantaja voi taloudellisten vaikeuksien takia mennä työehtosopimuksen alle.

Jos ajatellaan nollasopimusta, niin miten sitä enemmän voi joustaa?

Antti Salonen

Teknologiateollisuuden työsopimuksessa on Salosen mukaan 60 eri kohtaa, joista voidaan sopia paikallisesti. Lisäksi määräaikaisuudet ja nollasopimukset ovat mahdollisia.

– Jos ajatellaan nollasopimusta, niin miten sitä enemmän voi joustaa? En ymmärrä.

Maanantaina 18.3. A2 Taloustalkoot-illassa keskustellaan siitä kuinka Suomen talous saataisiin nousuun. Lähetys alkaa Yle TV2:ssa kello 21.30. #a2ilta