Työministeri Lindström: "Työttömän on otettava vastaan myös muuta kuin oman alan työtä"

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan ammattitaitosuoja ei kuitenkaan ole kokonaan poistumassa. Tulevaisuudessa työttömän pitää käyttää omaa autoa työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolelle.

Kotimaa
Jari Lindström

Työttömyysetuuden vastikkeellisuus on lisääntymässä tulevaisuudessa. Hallitus haluaa kannustaa työttömiä hakemaan työtä nykyistä aktiivisemmin. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi työttömyysturvan uudistuksista tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Lindström kertoi muun muassa, että tulevaisuudessa työttömän on otettava vastaan myös muuta kuin oman alan työtä.

Työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, voidaan TE-toimistossa jo työttömyyden alussa tarjota muun alan työtä.

– Meidän on vaan pakko tähänkin puuttua. Nykyään avoimet työpaikat ja työntekijät eivät kohtaa, Lindström sanoi.

Ministeri Lindströmin mielestä tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ammattitaitosuoja olisi kokonaan poistumassa. Harkinta tehdään jokaisen yksilön kohdalla erikseen. Jos heti työttömyyden alussa todetaan, että oman alan työtä ei ole luvassa kolmen kuukauden aikana, pitää alusta asti ottaa vastaan myös muuta kuin oman alan työtä.

– Haluamme ottaa kopin työttömästä ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen, Lindström sanoi.

– Ei tässä ole kyse siitä, että insinööreistä tehdään siivoojia. Meidän työnantajasuhteemme menevät aika huonoiksi, jos lähetämme työnantajille työntekijöitä, jotka eivät heille kelpaa, sanoi hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Yrityksen perustamiseen 700 euron starttiraha

Lindström kuvaili työttömyysturvauudistusta sote-uudistusta lainaten:

– Raha seuraa työtöntä. 10 000 työttömälle avautuu työmahdollisuus, Lindström sanoi.

Ensi vuoden alusta lähtien työttömyysturvaa voisi käyttää oman yrityksen perustamiseen tai helpottamaan työntekijän palkkaamista ja työn perässä muuttamista.

Työttömän starttiraha olisi nykyisen peruspäivärahan suurinen eli noin 700 euroa. Sitä voitaisiin myöntää enintään vuodeksi.

Palkkatuki olisi tulevaisuudessa enintään 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista. Liikkuvuusavustustuki voisi olla enintään kahden kuukauden peruspäiväraha eli jopa 1 400 euroa. Siinä yhdistyisivät nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus.

Omalla autolla työssäkäyntialueen ulkopuolelle

Uudistukseen sisältyy muutos, jonka mukaan työttömän pitää käyttää omaa autoa työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolelle. Nykyään velvoite koskee joukkoliikennettä. Uudistus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työtön pakotettaisiin ostamaan oma auto, jos sellaista ei ole.

Nykylain mukaan työnhakijan täytyy ottaa vastaan myös työssäkäyntialueen ulkopuolelta tarjottua työtä, jos päivittäinen työmatka olisi kestoltaan keskimäärin enintään kolme tuntia päivässä, osa-aikatyössä kaksi tuntia.

Tulevaisuudessa työstä kieltäytyminen aiheuttaisi yhtä pitkän karenssin kuin työstä eroaminen ilman pätevää syytä. Työtarjouksesta kieltäytyvä työtön menettäisi työttömyysetuuden 90 päiväksi nykyisen 60 päivän sijaan.

Muutokset voimaan ensi vuoden alusta

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan muutoksia. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Hallituksen perimmäisenä tavoitteena on, että aiempaa suurempi osa työikäisistä saisi töitä. Hallitus pyrkii nostamaan työllisyysasteen 68 prosentista 72 prosenttiin eli luoda noin 110 000 uutta työpaikkaa.

Tämänpäiväiset uutiset ovat jatkoa viime viikon tiedotustilaisuudelle, jossa hallitus kertoi muun muassa siitä, miten se auttaa yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä.

A2 Taloustalkoot-ilta pohtii tänään, miten luodaan työpaikkoja ja kasvua, TV2 alkaen klo 21.30.