1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Ajokortti automaattivaihteilla – halvempi hinta, mutta manuaalivaihteisiin ei saa koskea

Automaattivaihteisten autojen määrä Suomen liikenteessä on kasvussa. Tästä huolimatta ajokortti pitää suorittaa manuaalivaihteisella autolla. Muuten ajo-oikeudesta kertovaan ajokorttiin tulee merkintä, joka estää tavallisella manuaalivaihteisella autolla ajamisen.

liikenne
Automaattivaihteisto autossa.
Niko Mannonen / Yle

Kuljettajatutkinnon suorittaminen automaattivaihteisella autolla aiheuttaa merkinnän ajokorttiin, sillä tällaisen ajokortin omistaja ei ole kelvollinen kuljettamaan manuaalivaihteista autoa.

Ajo-opetuksen näkökulmasta automaattivaihteisella kulkupelillä aloitus on helpompaa, kun ei tarvitse miettiä vaihteiden vaihtamista ja kytkimen oikea-aikaista polkemista.

Lainsäätäjä on ilmeisesti ajatellut asian niin, että ensin opetellaan vaikeamman eli manuaalivaihteisen auton käyttö ja sen jälkeen voi omin päin opetella helpomman eli automaattivaihteisen auton käytön.

Ajokortin luokitukset ja suorituksen vähimmäisehdot ovat EU:n hyppysissä.

Eija Maunu

CAP-autokouluketjun kajaanilaisen yrittäjän Jarmo Veijan mielestä autokouluopetuksessa voitaisiin siirtyä käyttämään automaattivaihteista autoa. Nykyään kuitenkin suurin osa uusista autoista varustetaan automaattisella vaihteistolla.

– Tänä päivänä automaattivaihteiset autot ovat jo yleisiä liikenteessä. Pikku hiljaa ollaan siirtymässä automaattipuolelle joka tapauksessa, kun kaikki hybridi- ja sähköautot tulevat olemaan automaattivaihteisia. Joten opetuspuolella voisimme siirtyä automaattiopetukseen, kertoo Veija.

Ajokorttitutkinto on EU:n hyppysissä

Suomen tekemisiä kuljettajatutkinnossa määrittelee EU-lainsäädäntö, kuitenkin kuljettajakoulutusta koskevat asiat ovat direktiivin ulkopuolella.

– Opetusta EU-direktiivi ei määrittele ja sitä voidaan antaa joko automaattivaihteisella tai manuaalivaihteisella autolla. Kuljettajatutkinnon suorittaminen määrittelee sen, tuleeko ajokorttiin ehto ja rajoitus kuljetettavista autoista, kertoo hallitusneuvos Eija Maunu liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kaikki hybridi- ja sähköautot tulevat joka tapauksessa olemaan automaattivaihteisia.

Jarmo Veija

Euroopan unionin lainsäädäntö määrää melko paljon suomalaisessa ajokorttitutkinnossa.

– Ajokortin luokitukset ja suorituksen vähimmäisehdot ovat EU:n hyppysissä, sekä se miten kuljettajatutkinto on suoritettava. Nämä asiat direktiivissä ovat koko ajan lisääntyneet, kertoo Eija Maunu.

Halvempi ajokortti

Ajamisen aloittaminen on automaattivaihteisella autolla helpompaa ja Jarmo Veija on laskenut, että automaattivaihteisella autolla opettaminen laskisi ajokortin hintaa merkittävästi.

– Asiakkaan huomio opetuksessa kiinnittyisi paremmin liikenteeseen, kun huomiota ei tarvitsisi kiinnittää kytkimen ja vaihteiden käyttöön. Myös ammattiopettaja pystyisi käyttämään tehokkaasti yhteisen ajan järkevän ja turvallisen liikennekulttuurin opettamiseen, eikä sen kytkimen käyttöön. Tämän jälkeen tarvittavat ajotuntimäärät voitaisiin jopa puolittaa, joka vaikuttaisi ajokortin hintaan alentavasti, laskee Veija.

Ajo-opettaja neuvoo oppilasta autossa.
Ajotuntimäärät autokoulussa laskisivat, jos opettaminen tapahtuisi automaattivaihteisella autolla.Petri Aaltonen / Yle

Yrittäjä Veija ei ole huolissaan taloudellisen puolen pudotuksesta, sillä ajokortin hinnan puolittamisella on myös toisenlainen merkitys.

– Luulen, että autokoulun suosio kasvaisi, niin mahdollisimman moni 18-vuotias hankkisi ajokortin heti kun se on mahdollista, uskoo Jarmo Veija.

Automaatti on tulevaisuutta

Automaattivaihteisesta autosta siirtyminen manuaalivaihteiseen ei vaatisi pitkää opetusta, jos ajokortti on suoritettu ja turvallinen liikennekäyttäytyminen on omaksuttu.

Ajotuntimäärät voitaisiin jopa puolittaa, joka vaikuttaisi ajokortin hintaan alentavasti.

Jarmo Veija

– Tämän jälkeen vanhempien, veljen, siskon tai kaverin opastuksella ja parin kolmen tunnin harjoittelulla pystyy omaksumaan kytkimen ja vaihteiden käytön. Tarvittaessa myös autokoulu voi tarjota palveluja tässä asiassa, kertoo Veija.

Tulevaisuudessa tullaan siirtymään entistä voimakkaammin automaattivaihteisten autojen käyttöön. Lakia pitäisi muuttaa ja siirtyä ajo-opetuksessa tähän päivään.

– Tämä on vain ajan kysymys ja tässä vaiheessa on turha jarruttaa. Tätä normien säätelyä pitää nyt purkaa, niin tässä on yksi tarpeeton normi joka pitäisi poistaa, sanoo CAP-autokouluketjun kajaanilainen yrittäjä Jarmo Veija.

Lue seuraavaksi