1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustan Alatalo: Liikenneverkon yhtiöittäminen olisi iso paketti pureskeltavaksi

Liikennevaliokunnan varapuheenjohtajan, keskustan Mikko Alatalon mukaan kaavailut liikenneverkon yhtiöittämisestä ovat osittain pakon sanelemia. Alatalo kommentoi aamulla myöhemmin tänään julkistettavaa ehdotusta liikennesektorin uudistuksista.

politiikka
Mikko Alatalo
Mikko AlataloKeskusta

Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja, tamperelainen kansanedustaja Mikko Alatalo kertoo, että ministeriö aikoo selvittää voisiko valtionyhtiö vastata teistä, junaraiteista ja vesiväylistä. Syynä on rahapula.

Liikenneverkon yhtiöittäminen on ollut esillä vuosikausia. Alatalon mukaan kyse on uuden infrayhtiön perustamisesta. Sitä tarvittaisiin erityisesti uusien väylien perustamisen mahdollistamiseksi.

– Kun rahaa ei ole, tarvittaisiin yhtiö, jolla on taseessa omaisuutta ja joka siis voi myös lainata.

Yhtiö rahoittaisi toimintansa pääasiassa liikenneverkon käyttöön perustuvilla maksuilla, joilla korvattaisiin autoveroa ja polttoaineveroa. Alatalo myöntää, että uudistuksessa riitäisi sulateltava.

Tämä valtionyhtiö olisi eduskunnan valvonnassa.

Mikko Alatalo

– Tämä on aika iso paketti pureskeltavaksi. Mutta kun rahaa ei ole riitävästi valtion budjetissa, niin tällainen valtionyhtiö voisi saada omaisuuttaan vastaan rahoitusta vaikkapa investointipankeilta ja eläkevakuutusyhtiöiltä.

Alatalo on valmis hyväksymään myös yksityisen omistuksen, kunhan sanavalta pysyy eduskunnan käsissä.

– Totta kai siitä pitää pitää huoli siitä, että ihmisiä ei lähdetä kohtuuttomasti rahastamaan, esimerkiksi maaseudulla. Tämä valtionyhtiö olisi eduskunnan valvonnassa, ei olisi ihan yksityinen yhtiö. Ehdottomasti täytyy kansalla ja eduskunnalla olla valta määrätä miten rahastetaan ja mitä rakennetaan.

Liikennesektorin uudistuksista saadaan selvyyttä tänään maanantaina. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner järjestää aiheesta tiedotustilaisuuden iltapäivällä. Yle näyttää suorana Yle Areenassa kello 12.30.

Lue seuraavaksi