Suomalaisretkikunta joutui ampumaan jääkarhun Huippuvuorilla

Neljän suomalaismiehen muodostama retkikunta joutui turvautumaan Huippuvuorilla äärimmäisen keinoon. Jo kertaalleen tiehensä peloteltu jääkarhu lähestyi miehiä uhkaavasti, ja retkikunta ampui eläimen. Asiasta seuraa tarkka viranomaistutkinta.

Kotimaa
Jääkarhu Ranualla
Kati Siponmaa / Yle

Huippuvuorilla huhtikuun alusta saakka matkannut suomalaisretkikunta kohtasi etukäteen matkan pelottavimmaksi tiedetyn eläimen, jääkarhun. Neljän miehen seurue oli päässyt Verlegenhukenin niemenkärkeen, ja oli jo matkalla etelään, kun näkökentässä erottui suuri eläin.

– Kummelilla on karhu, ilmoitti ryhmän joensuulaisjäsen, eläkkeellä oleva lääkäri Eero Oura rauhallisesti muulle ryhmälle.

Ryhmällä oli selvä, sovittu käyttäytymiskaava tilanteen varalle.

"Yritä olla huomaamaton. Jos karhu havaitsee ryhmän, kokoontukaa tiiviiksi ryhmäksi. Pitäkää ääntä, näyttäkää mahdollisimman suurilta. Tämän jälkeen raketit, varoituslaukaukset. Jos karhu etenee kolmenkymmenen metrin päähän, on ammuttava kohti."

Ensimmäisen lähestymisen jälkeen vaikutti hetken siltä, että jääkarhu kiinnostuu eväsrepusta enemmän kuin miehistä. Eläin sai kuitenkin uuden vainun ja lähestyi miehiä vääjäämättömästi.

– Ensimmäinen osuma oikeaan lapaan hidasti tuloa. Toinen osuma vatsaan sai sen perääntymään. Haavakkokarhu, raportoi Eero Oura tilanteesta.

"Ei ollenkaan pikkujuttu"

Retkikunnan johtaja Kari Kossila otti kaiken tapahtuneen jälkeen heti yhteyttä viranomaisiin.

– Tulemme heti helikopterilla, älkää tehkö mitään. Odottakaa, etsikää tuulensuoja, kertaa Eero Oura retkikunnan saamia ohjeita.

Kahden ja puolen tunnin odotuksen jälkeen viranomaiset olivat tapahtumapaikalla. Tilannetta käytiin läpi minuutti minuutilta, matkaa mitattiin mittanauhalla, paikkaa kuvattiin ja dokumentoitiin tarkasti. Kaikki tapahtui rauhallisesti, ei syyttäen.

– Jääkarhu on uhanalainen, rauhoitettu. Sen ampuminen ei ole ollenkaan pikkujuttu, sanoo Eero Oura.

Oura otti omalle vastuulleen tarinasta kertomisen. Retkikunnan virallinen tiedottaminen (siirryt toiseen palveluun) on niukempaa, laajemmin asiasta jaetaan tietoa vasta, kun viranomaistutkinnat ovat valmiita.