1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nykytaiteilija Eija-Liisa Ahtila järkyttyi maailmallakin tunnetun kuusiteoksen esikuvan runtelemisesta

Kansainvälisesti tunnetuin suomalainen nykytaiteilija Eija-Liisa Ahtila on järkyttynyt Aulangon puiston puiden kohtelusta. Hämeenlinnassa kasvanut Ahtila on seurannut yhden puiston komeimman kuusen kasvua ja kuvannut sen myös tunnetuimpiin töihinsä kuuluvaan Vaakasuora eli Horizontal teokseen. Aulangolle rakennetaan parhaillaan kiipeilypuistoa.

kulttuuri
Suuri kuusi on kuvattuna vaakasuoraan.
Ahtila ammentaa kuvauskohteita lapsuusmaisemistaan. Vaakasuora-teoksen kuusi kasvaa Aulangon hotellin lähettyvillä.Anne Niskanen / Yle

Hämeenlinnan Taidemuseon näyttelyssäkin esillä ollut Vaakasuora-teos on kuvaus kuusen olemuksesta. Teokseen kuvattu kuusi on yksi Aulanko puistossa kasvaneista komeista kuusista. Nyt Aulangon hotellin viereen rakennetaan kiipelilypuistorataa, joka on saanut toimenpideluvan huhtikuun alussa ja valitusaika päättyy tiistaina 19. huhtikuuta.

Kiipeilypuiston rakentamisesta on noussut paljon keskustelua paitsi Hämeenlinnassa myös laajalti sosiaalisessa mediassa. Eija-Liisa Ahtila kuuli kuusten kohtalosta ja lähti itse katsomaan omin silmin mitä Aulangolla tapahtuu.

– Kuusen kuvaaminen oli pitkä prosessi ja minulle synty työskentelyn aikana suhde kuuseen ja kaikkeen siihen liittyvään, kertoo Eija-Liisa Ahtila. Juuri tästä syystä kuusen sekä muiden puistopuiden kohtelu sai minut järkyttymään.

Ahtila on jättänyt Hämeenlinnan kaupungin johdolle ja rakennusvalvontaa kirjelmän, jossa vaaditaan seikkailupuiston rakennustöiden keskeyttämistä.

Nykytaiteilijan mielestä puistossa ei ole tehty ainoastaan valmistavia töitä, vaan seikkailupuisto on rakennettu jo lähes valmiiksi, vaikka valitusaika ei ole vielä umpeutunut. Ahtila muistuttaa, että puiston arvo kulttuurisena kohteena on kiistämätön.

Eija-Liisa Ahtila vieraili sunnuntaina Aulangolla kuvaamassa kiipeilypuistossa olevia puita.

Lue seuraavaksi