Halpa öljy vaikuttaa taas – teitä päällystetään enemmän, vaikka rahan määrä ei juuri kasva

Raakaöljyn hinnan halpeneminen lisää jälleen teiden päällystetöitä tänä kesänä. Asfaltin sidosaineena käytettävän bitumin hinta on öljyn hinnanpudotuksen myötä tippunut neljänneksellä jo kahtena kesänä peräkkäin.

Kotimaa
Tietä päällystetään.
Esko Pulliainen / Yle

Teitä päällystetään tänä kesänä jälleen aiempaa enemmän. Syynä tähän on raakaöljyn hinta, joka on jatkanut halpenemistaan.

Raakaöljyn hinnan putoaminen vaikuttaa myös asfaltin sidosaineena käytettävän bitumin hintaan. Bitumin hinta on tippunut neljänneksellä jo kahtena kesänä peräkkäin.

Nyt voidaan puhua, että on hyvin edullista.

päällysteinsinööri Tuomas Vasama, Uudenmaan ELY-keskus

Ja kun hinnat ovat laskusuunnassa, saadaan samalla rahalla päällystettyä enemmän teitä. Päällystystöihin käytettävät rahat eivät ole juuri nousseet viime vuosina.

– Nyt voidaan puhua, että on hyvin edullista. Jos katsotaan viiden vuoden aikajänteellä, jossain vaiheessa hinta on ollut kaksinkertainen. Bitumin hinta on suorastaan vielä edullisempaa kuin viime vuonna ainakin näin alkukesästä, kertoo päällysteinsinööri Tuomas Vasama Uudenmaan ELY-keskuksesta.

– Eikä ole ennustettavissa, että hinta lähtisi nousemaan tässä kesän kuluessa, Vasama lisää.

"Valonpilkahduksia nähtävissä"

Vasama lupailee, että ylimääräiset päällystekilometrit tulevat näkymään tienkäyttäjille.

– Sellaisilla tieverkoilla, joilla ei ole päällystystä lähivuosina juurikaan nähty, tapahtuu selvää parannusta. Koko infraa ei saada yhdessä vuodessa kuntoon, mutta siellä täällä on valonpilkahduksia nähtävissä.

Sellaisilla tieverkoilla, joilla ei ole päällystystä lähivuosina juurikaan nähty, tapahtuu selvää parannusta.

päällysteinsinööri Tuomas Vasama, Uudenmaan ELY-keskus

Bitumin hinnanpudotus on sattunut vielä onnekkaaseen saumaan. Perusväylänpitoon tarkoitettujen rahojen lisäksi Uudenmaan ELY-keskukselle on myönnetty tälle ja ensi vuodelle erillistä korjausvelkarahoitusta.

– Kun lisärahaa tulee, niin sillä saadaan kunnolla vaikutuksia aikaiseksi kun päällystekin on halpaa samanaikaisesti, Vasama huomauttaa.

Kaikkiaan teiden korjaamiseen on varattu tänä vuonna Uudenmaan ELY-keskuksen alueella 42 miljoonaa euroa.