Taksiliikenteeseen esitetään useita helpotuksia – Berner: Alle 10 000 euron liikevaihdolla voisi ajaa ilman toimilupaa

Tulevaisuudessa taksilupa myönnettäisiin yritykselle, kun se nykyään on ajoneuvo- ja kuljettajakohtainen. Luvan myöntäisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Kotimaa
Anne Berner
Anne BernerYle

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esittää, että taksiliikenteen harjoittamiseen tarvitaan myös tulevaisuudessa taksilupa. Esityksen mukaan taksilupa myönnettäisiin yritykselle, kun se nykyään on ajoneuvo- ja kuljettajakohtainen.

Tulevaisuudessa luvan myöntäisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Liikenneministeri Berner esittää myös taksiluvan kiintiöistä luopumista. Takseilla ei myöskään olisi asemapaikkavelvoitetta, eli taksi voisi ottaa asiakkaan kyytiin mistä tahansa.

– Taksin voisi saada lennosta, kuten monessa maassa on mahdollista, Berner sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Tulevaisuudessa taksit saisivat nykyistä enemmän määritellä itse hintansa. Taksimatkan enimmäishintaa ei enää määriteltäisi. Tieto hinnasta tai hinnan määräytymisen perusteet olisi ilmoitettava asiakkaalle ennen matkan alkamista selkeästi ja ymmärrettävästi.

Trafille annetaan mahdollisuus puuttua sääntelyllä hintaan, jos on tarpeen.

Pienimuotoiselle henkilö- ja tavarakuljetukselle ei tarvittaisi enää toimilupaa. Pienimuotoisen toiminnan rajana olisi korkeintaan 10 000 euron vuosittainen liikevaihto. Tulo olisi ansioverotuksen alaista.

Hallitus pyrkii houkuttelemaan uusia toimijoita liikenteen pariin.

– Haluamme, että liikenne olisi houkutteleva ala myös nuorille yrittäjlle, Berner sanoi.

Uudistus jättää tilaa myös Uberin kaltaisille taksivälittäjille. Taksipalvelu Uberin toiminta on viime aikoina aiheuttanut kiivasta keskustelua, kun Uber-kuljettajat ovat saaneet sakkoja luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta.

Uusille palveluille on hyviä mahdollisuuksia

Taksiliikenteen muutokset ovat osa liikennesektorin uudistusta (siirryt toiseen palveluun), josta Berner kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Hallitus pyrkii edistämään uudenlaisten palveluiden syntymistä liikennealalle ja vastata entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin. Erityisesti halutaan vauhdittaa uuden digitaalisen tekniikan käyttöä liikenteeseen liittyvässä liiketoiminnassa.

Bernerin mukaan uudistuksen tavoitteena on luoda liikennealalle kokonaisia palveluketjuja tarjoavia toimijoita.

– Haluamme antaa mahdollisuuden liikenteen booking.comien syntymiseen, Berner sanoi.

Berner sanoi, että liikenne on nykyään hyvin pitkälti itsepalvelua. Tämän vuoksi uusien palvelujen syntymiselle on hyvät mahdollisuudet. Ministerin mukaan uudistus toisi Suomeen kasvua ja työpaikkoja.

Lakiluonnos lähtee nyt lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys on määrä saada eduskuntaan kesäkuussa 2016.