1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotiäiti Anna: Töihin paluu ei kannata – "Puolet palkasta menee lasten hoitomaksuihin"

Neljän lapsen äiti Anna Ehrukainen sanoo, että suunnitelma päivähoitomaksujen korotuksista on saanut hänet epäröimään paluuta työelämään. Hänen laskelmiensa mukaan ainakaan päivätyössä käyminen ei jatkossa kannata.

Anna Ehrukainen ja Johanna Anttila perhekahvilassa Kouvolan Valkealassa. Kuva: Olli Törönen / Yle

Anna Ehrukainen on ollut seitsemän vuotta perhevapailla. Lapsia on neljä, ja nuorin heistä täyttää ensi vuoden alussa kolme vuotta.

Silloin äidin pitäisi alkaa miettiä töihin paluuta.

– Nythän on ehdotettu päivähoitomaksujen nostamista. Laskin, että maksuihin kuluu melkein puolet kuukauden palkasta. Sitä alkoi miettiä, kannattaako töihin mennä, Ehrukainen sanoo.

Tuntuu turhalta, että puolet palkasta menisi pelkkään lastenhoitoon.

Anna Ehrukainen

Iltatöitä?

Sosionomiksi kouluttautunut Ehrukainen irtisanoutui aiemmasta työstään ennen jäämistään perhevapaille. Edessä olisi siis joka tapauksessa uuden työn hankinta. Hän arvioi, että bruttopalkka tulisi olemaan noin 2 000 euroa.

– Tuon tekemäni laskelman jälkeen alkoi ahdistaa. Mitä tässä pitäisi tehdä? Töihin pitäisi kulkeakin jollakin konstilla, joten lastenhoito ei ole ainut kuluerä. Pitäisi hankkia toinen auto.

Hän pohtii, olisiko mahdollista saada ilta- ja viikonlopputöitä. Mies tekee päivätyötä, joten tällä järjestelyllä perhe voisi säästää päivähoitomaksuissa.

– Tuntuu turhalta, että puolet palkasta menisi pelkkään lastenhoitoon. Mutta mitä työtä sitten voisi tehdä iltaisin ja viikonloppuisin?

Ehrukainen on viihtynyt hyvin kotiäitinä.

– Tykkään olla kotona. Työtä toki riittää todella paljon neljän lapsen kanssa.

Kahvila on henkireikä

Ehrukaisella riittää kohtalotovereita, sillä hän pitää perhevapailla oleville vanhemmille suunnattua Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvilaa Kouvolan Valkealassa. Vanhemmat kokoontuvat Valkeala-taloon kerran viikossa.

– Juttelemme paljon muustakin kuin lapsista. Kävijät ovat pääasiassa äitejä, joskus isiä ja mummojakin. Ohjelmassa voi olla majanrakennusta, tai sitten järjestetään lounasmeininkiä. Yleensä paikalla on noin 15 äitiä lapsineen.

Tykkään olla kotona. Työtä riittää todella paljon neljän lapsen kanssa.

Anna Ehrukainen

Yhteisö on paitsi henkireikä äideille myös tukikohta perheille, jotka ovat muuttaneet alueelle työn perässä. Ehrukainen oli aikanaan yksi heistä. Hän on Kuusaalta kotoisin, ja kiersi perheineen Espoon kautta asumaan Valkealaan.

– Itse en tuntenut aluksi ketään. Aloin käydä seurakunnan kerhossa ja perhekahvilassa, ja sitä myötä tutustuin uusiin ihmisiin. Tämä voi olla se ensimmäinen paikka, missä voi jutella muiden kuin seinien kanssa.