Välimerellä pelätään suuronnettomuutta – uhreja jopa 400

YK ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja maanantain suurturmasta. Sunnuntaina Libyan rannikolla hukkui ainakin kahdeksan ja pelastettiin yli sata Eurooppaan pyrkinyttä, kun heidän kumiveneensä alkoi upota.

turvapaikanhakijat
Ihmisiä täynnä oleva suuri kumivene aavalla merellä.
Ihmissalakuljettajat vievät ihmisiä avomerelle usein huonokuntoisilla kumiveneillä. Kuva otettu Italian vesillä viime keväänä. Alessandro di Meo / EPA

Egyptistä Italiaan matkalla olleen pakolaisaluksen pelätään uponneen Välimerellä. Huterassa kumiveneessä on voinut olla jopa 400 matkustajaa, joiden kohtalo on epäselvä.

Somalian Egyptin-lähettilään mukaan veneitä olisi ollut alun perin neljä ja veden varaan joutuneiden määrä voi olla paljon suurempi. Myös Italian presidentti Sergio Mattarella kertoo, että Välimerellä on tapahtunut onnettomuus joka on voinut vaatia satoja uhreja.

Mahdollisten uhrien kerrotaan olleen pääasiassa Somaliasta.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja William Spindler sanoo, että järjestön edustajat Egyptissä, Italiassa ja Kreikassa yrittävät parhaillaan selvittää, mistä tiedoissa on kyse.

Sunnuntaina pelastettiin yksi veneellinen ihmisiä

Sunnuntaina Libyan rannikolla saatiin nostettua 108 ihmistä yksityisen pelastusyrityksen alukseen, kun heitä kuljettanut kumivene alkoi upota.

Pelastajat kertovat ainakin kahdeksan, mahdollisesti jopa 27 ihmisen hukkuneen. Pakolaiset olivat lähtöisin 11 eri Afrikan maasta, muun muassa Somaliasta, Eritreasta ja Etiopiasta.

Aquariuksen omistaja on ranskalainen hyväntekeväisyysjärjestö SOS Mediterranee. Sen henkilöstö kertoo, että heidän saapuessaan paikalle kumivene oli suureksi osaksi tyhjentynyt ja sen sisään tuli vettä. Kymmenet ihmiset putosivat mereen sekasorrossa.

Pelastetut kertovat, että veneen moottori oli lakannut toimimasta yhdeksän tuntia sen jälkeen, kun he olivat lähteneet satamasta. Pelastetut toimitettiin Libyan Sabrathan satamaan.

Uutista korjattu 18.4. kello 14.10. Vene lähtenyt Egyptistä, ei Libyasta.
Uutista korjattu 16.40. UNHCR ei ole kyennyt vahvistamaan turman tapahtumista.

Lähteet: AFP, Reuters