Hyppää sisältöön

Olympialaisiin valmistautuvan Brasilian presidentti pulassa – lue, mitä seuraavaksi voi tapahtua

Brasiliassa kongressin alahuone haluaa presidentti Dilma Rousseffin virkarikossyytteeseen, koska presidentin katsotaan vääristelleen valtion budjettia. Nyt katseet kääntyvät senaattiin, joka ottaa presidentin kohtalon käsiinsä.

Brasilialaiset juhlivat presidentti Dilma Rousseffin virkarikossyytettä tukevaa äänestystulosta Rio de Janeirossa. Kuva: Antonio Lacerda / EPA

Brasiliassa presidentin mahdollinen virkarikossyyte siirtyy seuraavaksi kongressin ylähuoneen eli senaatin ratkaistavaksi. Senaatin äänestyksestä on kiinni, aloitetaanko oikeuskäsittely presidenttiä vastaan.

Alahuone äänesti sunnuntaina syytteen puolesta. Rousseffia syytetään budjettilakien rikkomisesta: hänen katsotaan vuonna 2014 vääristelleen valtion budjettia piilottaakseen laman vaikutukset Brasilian talouteen.

Toisin kuin alahuoneessa, senaatissa päätökseen tarvitaan vain yksinkertainen enemmistö eli vähintään 41 senaattoria 81:stä. Enemmistön uskotaan löytyvän.

Rousseffin olisi siinä tapauksessa jätettävä tehtävänsä puoleksi vuodeksi eli 180 päiväksi tutkinnan ajaksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että Rio de Janeiron kesäolympialaisia isännöisi nykyinen varapresidentti Michel Temer, 75.

Oikeuskäsittely kuumentaisi todennäköisesti myös brasilialaisten tunteita. Kevään ja kesän mittaan voitaisiin nähdä suuria mielenosoituksia.

Lopullinen päätös vienee pitempään

Tutkinnan jälkeen senaatin olisi määrä äänestää Rousseffin mahdollisesta viraltapanosta. Tämä saattaisi venyä ensi syksyyn.

Viraltapanopäätöksen taakse tarvittaisiin nyt kaksi kolmasosaa senaattoreista. Niin suuren enemmistön löytyminen senaatista ei ole varmaa, arvioi muun muassa brittilehti Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Jos enemmistöä ei löytyisi, Rousseff voisi palata hoitamaan virkaansa. Presidentti voisi palata tehtäviinsä myös siinä tapauksessa, että senaatti ei saisi aikaan päätöstä 180 päivän kuluessa.

Jos senaatti kuitenkin äänestäisi viraltapanon puolesta, nykyinen varapresidentti Michel Temer jatkaisi presidenttinä seuraaviin vaaleihin asti. Jos vaalit pidetään normaaliaikataulussa, ne ovat vuonna 2018.

Epävarmuustekijöitä riittää

Senaatin äänestysaikataulu on kuitenkin vielä epävarma. Rousseffilla on nimittäin mahdollisuus valittaa kongressin alahuoneen päätöksestä liittovaltion korkeimpaan oikeusasteeseen. Brasilialaismedian mukaan hallitus on jo aloittanut valituksen valmistelun.

Valitus merkitsisi sitä, että senaatin pitäisi lykätä äänestystään, kunnes korkein oikeus on ottanut asiaan kantaa. Oikeus voi myös päättää jättää valituksen käsittelemättä.

Rousseffin mahdollisella seuraajalla taas on omat ongelmansa: varapresidentti Michel Temer on parhaillaan selvitysten kohteena samasta budjettilakisotkusta, josta Rousseffia syytetään.

Temerin poliittiseen keskustaan kuuluva PMDB-puolue oli Rousseffin työväenpuolueen hallituskumppanina, kunnes päätti aiemmin tänä keväänä lähteä hallituksesta. Rousseffin kannattajat syyttävät Temeriä nyt vallankaappauksen yrityksestä.

Temerin jälkeen seuraavana jonossa presidentin sijaiseksi olisi kongressin alahuoneen puhemies Eduardo Cunha, joka on ollut ajamassa Rousseffin virkasyytettä. Cunha puolestaan on sotkeutunut valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin korruptioskandaaliin.