Hyppää sisältöön

Lahti asentaa kamerat valvomaan sahanpurukasaa keskellä metsää – "jos joku käy kasalla, jäljitämme kävijän"

5 000 kuution lumivarasto turvaa Lahdessa ensi vuonna järjestettäviä MM-hiihtoja. Kaupunki varautuu mäenlasku- ja ilkivaltayrityksiin asentamalla alueelle valvontakamerat.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Lahdessa tykitettiin viimeisillä pakkasilla valtava kasa lunta, joka on peitelty sahanpurujen alle vanhalle raviradalle. Nyt 5 000 lumikuution päälle on kasattu sahanpurua reilun puolen metrin paksuudelta.

Lumet odottavat purujen alla ensi talvea ja kaupungissa järjestettäviä hiihdon MM-kisoja. Jos talvi osoittautuu huonolumiseksi, varastoidulla lumella saadaan hiihtokuntoon jopa Lahden stadionin kokoinen alue.

Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas on tyytyväinen lumivaraston kokoon.

– Hyvä, että meillä on kasa valmiina. Toivottavasti oikea talvi tulisi kuitenkin jo marraskuussa ja tulisi luonnonlunta. Se vähentäisi tykkilumen tarvetta.

"Lumivarasto on houkutteleva kohde"

Vanha ravirata, jonne MM-kisojen lumivarasto on sijoitettu, sijaitsee Salpausselän maastoissa metsän keskellä. Alueella liikkuu paljon ulkoilijoita, ja aivan vieressä on esimerkiksi bmx-pyöräilijöiden rata.

Voi tuntua ilkeältä, että paikkaa valvotaan, mutta on kaikkien etu, että lumivarasto jätetään rauhaan.

Markku Ahokas

Liikuntapalveluissa tiedostetaan se, että sahanpurulla kuorrutettu suuri kasa voi houkuttaa ihmisiä tutkimaan, mitä purun alta löytyy. Niinpä alueelle asennetaankin valvontakamerat.

– Lumivarasto on houkutteleva kohde, mutta jos joku käy kasalla, jäljitämme kävijän. Voi tuntua ilkeältä, että paikkaa valvotaan, mutta on kaikkien etu, että lumivarasto jätetään rauhaan.

Vaikka Lahdessa järjestetään vuosittain Salpausselän kisat, lunta ei ole kaupungissa varastoitu aikoihin.