Maakuntajohtajan kommentit pöyristyttävät norppatutkijaa

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen mukaan saimaannorpan kanta-arviot ovat alimitoitettuja. Metsähallituksen norppatutkija Tero Sipilä ihmettelee Viialaisen lausuntoja.

Kotimaa
Eero Korhola
Eero Korhola

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen kyseenalaistaa saimaannorpan uhanalaisuuden useammassa kirjoituksessaan. Viialainen on herättänyt hämmennystä norpan suojelun vastaisella blogikirjoituksellaan sekä viimeisimpänä Facebook-päivityksillään.

Hän on kuitenkin ollut eri norppatyöryhmissä mukana ja sitten tämmöisiä puolivillaisia väittämiä esittää

Tero Sipilä

Viialaisen mukaan muun muassa kalastuskieltojen kiristys on tarpeeton ylilyönti. Hän myös ehdottaa, että olisiko aika hillitä sukupuuttoon kuolemispuheita. Viialaisen mukaan myös muutamana viime vuonna norpan kanta-arviot on tehty alakanttiin.

Norppatutkija, metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilästä Viialaisen kirjoitukset ovat täysin ajattelemattomia. Sipilä ihmettelee tapaa, jolla Viialainen ilmaisee itseensä.

– Hän on kuitenkin ollut eri norppatyöryhmissä mukana ja sitten tämmöisiä puolivillaisia väittämiä esittää lausunnoissa ja kirjoituksissa. En tiedä, mikä häntä motivoi tällaiseen, sanoo Sipilä.

Sipilän mukaan Viialaisen pitäisi olla hyvin tietoinen esimerkiksi uhanalaisuusluokituksista, joiden mukaan norppa on edelleen erittäin uhanalainen.

Kanta-arvio kiistana

Viialainen puolustaa kirjoituksiaan ja sanoo, että uusia rajoituksia ei olisi enää tarvinnut, koska kanta on kasvanut yllättävänkin hyvin.

– Kanta mitoitettiin alakanttiin ja toimet yläkanttiin. Semmoinen 500 neliökilometriä otettiin nyt kalavesiä turhaan pois, sanoo Viialainen.

Onhan niitä norppia enemmän kuin mitä tutkijat sanovat

Matti Viialainen

Viialainen painottaa sitä, että norpalla ei ole hätää ja suojelutoimissa ammutaan yli. Hän myös väittää, että metsähallituksen kanta-arviot eivät pidä paikkaansa.

– Tämä uusi laskentatulos osoittaa sen, minkä paikalliset ihmiset tietävätkin, että onhan niitä norppia enemmän kuin mitä tutkijat sanovat, sanoo Viialainen.

Sipilä ei näe Viialaisen puheissa mitään perää.

– Viialainen viittaa viime vuoden kanta-arvioon, joka on tehty viime vuoden aineistolla. Nyt meillä on uusi aineisto uuteen arvioon, joka todennäköisesti on erilainen. Kyllä se viime vuoden kanta-arvio ihan oikein on, sanoo Sipilä.