1. yle.fi
  2. Uutiset

ICE-tiedot saa kännykkään monella tavalla – myös lukittuun luuriin

Kännykän ICE-tunnisteesta on hyötyä, vaikka älypuhelimessa olisikin lukitus päällä. Kontaktihenkilön yhteystiedot saa monella keinolla näkymään myös lukittuun puhelimeen. Tunnisteen voi merkitä myös perinteisin keinoin.

Kotimaan uutiset
Lappu kännykässä
Omaisen yhteystiedot voi merkitä kännykkään hyvinkin helpolla tavalla. Tapa ei ehkä ole kaunein, mutta yhteystietojen löytyminen ei ainakaan tyssää akun loppumiseen. Paula Koskinen / Yle

ICE tulee sanoista In Case of Emergency. Tunnisteen idea on, että pelastusviranomaiset, poliisit tai muut auttajat pystyvät etsimään esimerkiksi onnettomuuteen joutuneen matkapuhelimesta lähiomaisen yhteystiedot ja ilmoittamaan tapahtuneesta.

Alun perin ICE-koodi oli tapana tallentaa kännykän puhelinluetteloon jonkin nimen yhteyteen. Kun älypuhelimet yleistyivät, ilmoitti osa viranomaisista, että ICE-koodi on käytännössä turha. Puhelinten lukituskoodit kun estivät pääsyn yhteystietoihin.

On kuitenkin monta keinoa, joilla ICE-kontaktit saa esille myös lukittuun puhelimeen.

Kännyköiden omat toiminnot

Monet uudet puhelinmallit tarjoavat valmista ICE-tunnistetta, jonka voi lisätä haluamiinsa yhteystietoihin. Yhteystiedot, joissa on ICE-tunniste, pystyy katsomaan kännykästä sen lukitusta avaamatta.

Joissakin puhelimissa toiminnot ovat laajempia. Esimerkiksi iPhonen SOS-toiminto Applen omassa Terveys-sovelluksessa mahdollistaa myös omien terveystietojen lisäämisen. Kun SOS-tiedot on määritetty, ne löytyvät suoraan lukitusnäytöstä.

Hätäyhteystiedot kännykässä
Hätäyhteyshenkilöt saa lukitusnäytöltä näkyviin, kun painaa punaista luuria tai hätäpuhelut-kohtaa lukitusnäytöltä. Paula Koskinen / Yle

Myös iPhonessa tietoihin pääsee käsiksi lukitusnäytön vasemmassa alakulmassa olevan hätätilanne-tekstin kautta.

Punainen Risti rientää apuun

Niihin älypuhelimiin, joihin ei ole tarjolla omia ICE- tai SOS-toimintoja, voi asentaa Punaisen Ristin tarjoaman sovelluksen, jolla ICE-yhteystiedot saa lisättyä kätevästi lukitusnäytön taustakuvaksi.

Lappu tai jeesusteippi?

Hätäyhteystietojen merkitsemisessä voi toki lähteä myös perinteiselle linjalle. Lappu liimattuna kännykkään tai jeesusteipin pala puhelimen takapuolella toimii aivan yhtä hyvin kuin erilaiset sovellukset.

Ne saattavat toimia jopa paremmin, sillä niistä ei ainakaan lopu akku eikä yhteystietojen saaminen myöskään jää auttajan teknisistä taidoista kiinni.

Lue seuraavaksi