Koe uusi yle.fi

Työtön Toni: "Ei se lisää työpaikkoja, että ihmiset pakotetaan ottamaan ammattiin kuulumatonta työtä"

Työttömyysturvan uudistusesitykset saavat täystyrmäyksen polkupyriä palkkatuella korjaavalta tamperelaiselta nuorelta mieheltä. Kahden vuoden työttömyysaikana ei Toni Leinoselle juurikaan työtarjouksia ropissut.

A-teema
Nuori mies korjaa polkupyörää Tampereen Etapin verstaalla.
Työtön Toni Leinonen korjaa polkupyörää Tampereen Etapin verstaalla.Juha Kokkala / Yle

Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etapissa oikeus- ja työministerin Jari Lindströmin (ps.) esitys työttömyysturvan kiristämisestä otettiin vastaan vakavin ilmein. Palkkatuella polkupyöriä korjaava Toni Leinonen pitää tuen kiristyksiä ankarina.

– Paljon tuli keppiä ja vähän oli porkkanaa. Tulevaisuudessa tulee olemaan paljon ongelmia.

Pahinta Tonin mielestä on se, että olisi pakko vastaanottaa työtä, vaikka työn tulot olisivat vähäisemmät kuin mitä saa esimerkiksi ansiosidonnaisena. Pahin skenaario on, että menee samalla asunto alta, kun tuet jäävät pois.

Nykyään pitäisi olla alle 25-vuotias nuori, jolla on 10 vuotta työkokemusta ja vähintään ammattikorkeakoulu käytynä.

Toni Leinoen

– Jos joudut työhön, jossa kuukausipalkka on alle tonnin, niin sinun on pakko vastaanottaa se. Et välttämättä pysty maksamaan enää vuokraa, et saa ruokaa ja mitä sitten? Olet työssä, mutta et pysty enää asumiseen.

Ennen Etappiin pääsyä nuoriso-ja vapaa-ajanohjaajaksi kouluttautunut Toni Leinonen oli työttömänä pari vuotta. Työtarjouksia hänelle välitettiin ehkä yksi puolessa vuodessa, lisäksi nuori mies yritti hakea työtä oma-aloitteisesti.

– Tampereen kokoisessa kaupungissa pitää olla ammattikorkeakoulututkinto, että pääsee edes työhaastatteluun monessakin paikassa. Jos vaikka töitä tarjottaisiinkin, niin vaatimustaso on järjettömän kova. Nykyään pitäisi olla alle 25-vuotias nuori, jolla on 10 vuotta työkokemusta ja vähintään ammattikorkeakoulu käytynä.

Tällä hetkellä suurin pula on lääkäreistä ja sairaanhoitajista. Ei millään ammattikoulututkinnolla lääkäriksi mennä.

Toni Leinonen

Siivoamaan vai puhelinmyyntiin?

Lindströmin esityksessä painotettiin, että alusta lähtien pitää ottaa vastaan muitakin kuin oman alan töitä. Toni Leinosen mukaan oikeasti töitä on tarjolla siivouksessa ja puhelinmyynnissä, mutta eivät ne kaikille sovi.

– Puhelinmyynti on pääasiassa provisiopalkkaista ja jos et ole ulospäin suuntautunut kauppamies niin et tee siellä mitään tuloja. Mutta ei se lisää työpaikkoja, että ihmiset pakotetaan ottamaan ammattiin kuulumatonta työtä.

Leinosen mukaanesteenä voi olla myös koulutus.

Ei siinä hirveästi innosta lähteä hakemaan töitä, kun ei niitä ole. Eikä tarjota.

Toni Leinonen

– Tällä hetkellä suurin pula on lääkäreistä ja sairaanhoitajista. Ei perhana, millään ammattikoulututkinnolla lääkäriksi mennä.

Tonin mielestä työttömänä olo tuntui välillä siltä, että jää yhteiskunnan ulkopuolelle.

– Kaksi vuotta on ihan helvetin pitkä aika nuorelle ihmiselle olla työttömänä. Tulee kaikenlaista ahdistusta ja masennusta, kun kaverit vittuilee siitä, että mee pummi töihin ja näin edespäin. Vaikka kuinka yrität hakea töitä etkä saa niitä mitään. Se syö miestä.

Jo kuukausi passivoittaa työtöntä nuorta, kertoo Toni.

– Kun jäät passivoitumaan, jäät koneelle, juot kaljaa ja koetat selvitä seuraavaan päivään, niin ei siinä hirveästi innosta lähteä hakemaan töitä. Kun ei niitä ole. Eikä tarjota.

_A2 Taloustalkoot-ilta tänään TV2:ssa kello 21.30. Eduskunnan ryhmänjohtajista Matti Vanhanen on A2-illan vieraana. Muut vieraat näet täältä._