SAK kutsuu työttömien "kannustusta" kiristämiseksi, Yrittäjät kiittävät hallituksen linjauksia työnhaussa

Työ- ja elinkeinoministeriö esitteli uusia keinoja purkaa työn vastaanoton kannustinloukkuja ja työttömyysetuuksien käytön laajentamista.

politiikka
Kuulosuojaimet roikkuvat
Mikko Savolainen / Yle

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK näkee paljon puutteita hallituksen tänäisissä ehdotuksissa kannustaa työttömiä aktiiviseen työnhakuun. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) esitteli niitä aamun tiedotustilaisuudessa.

SAK:n mielestä kaavaillut työnvastaanoton uudet eri velvoitukset ovat pikemmin työttömän kiristämistä kuin kannustamista.

– Ehdotukset ovat tasaista kiristämistä sieltä ja täältä. Niistä ei löydy logiikkaa, miten itse työn saantia edistetään. On vaikea nähdä, kuinka ne oikeasti kannustavat aktiiviseen työnhakuun. Kiristäminen ei kohenna työllistymistä huomauttaa työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen SAK:sta.

Yrittäjien näkökulmasta taas on paikallaan vaikeuttaa oikeutta kieltäytyä tarjotusta työstä.

Hallitus kannustaaa aktiiviseen työnhakuun muun muassa velvoittamalla työttömän otamaan vastaan kokoaikatyö, vaikka palkka olisi työttömyysetuutta pienempi. Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, on otettava vastaan myös muun alan työtä. Työstä kieltäytymisestä seuraava karenssi eli työttömyyskorvauksen menetys pitenee 60 arkipäivästä 90 päivään eli päälle neljään kuukauteen. Omaa autoa on käytettävä myös työssäkäyntialueen ulkopuolella, mutta omaa autoa ei ole pakko ostaa.

Yrittäjät ja työntekijät eri linjoilla

Suomen Yrittäjät näkee hallituksen työllisyyspaketissa pääosin hyviä keinoja. Tehokärkeen sijoittuu esimerkiksi velvollisuus ottaa vastaan myös muun kuin oman alan työtä.

– Ammattitaitosuojan heikennys lisää työpaikan hakijoiden määrää, jolloin yrityksellä on enemmän mahdollisuuksia saada avoimeen työpaikkaan paras mahdollinen työntekijä, sanoo varatoimitusjohtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä.

– Nyt kun yritys avaa työpaikan, siihen tulee monesti hyvin vähän hakijoita tai he hakevat vastentahtoisesti, Neimala kertoo.

SAK katsoo asiaa eri vinkkelistä.

– Meillä on paljon työpaikkoja, joihin on satoja työnhakijoita. Työttömyysturvan heikennys ei edistä työpaikkaa hakeneen työpaikan saantia millään lailla, Väänänen sivaltaa.

Neimalan mielestä tärkein vaikuttavuudeltaan on kuitenkin ehdotus siitä, että kokoaikatyötä on otettava vastaan, vaikka palkka olisi oma työttömyysetuutta pienempi.

– Näin koska arvelemme, että siellä se volyymi on suurin, Neimala sanoo.

Toisin sanoen se on tavallisin syy kieltäytyä annetusta työstä.

Plussaa: Starttiraha, palkkatuki ja liikkuvuusavustus

Kaavaillut muutokset palkkatukeen ja työttömän yrittäjäksi ryhtymiseen eli starttirahaan saavat kiitosta niin Suomen Yrittäjiltä kuin SAK:ltakin.

– Työllistymisen vauhdittajana starttiraha on toiminut hyvin tähänkin asti, mutta määrärahat ovat yleensä loppuneet jo alkuvuodesta. On iso parannus, että starttirahaa riittää nyt loppuvuodellekin, Neimala sanoo.

Myös uusi liikkuvuusavustus saa kiitosta niin työnantaja- kuin työntekijäpuoliltakin.

– Palkkatuki, starttiraha ja liikkuvuusavustus: näillä voidaan jotain saavuttaakin, Väänänen arvelee.

Väänänen uskoo, että näillä toimilla voidaan luoda 10 000 työpaikkaa. Hallituksen laskemaan 15 000 tavoitteeseen hän ei usko.

Neimalan mukaan työpaikkamäärän ilmaantumista on vaikea arvioida tässä vaiheessa. Hänen mukaansa paljon on kiinni siitä, millä teholla "työkkärit" eli TE-toimistot lähtevät aikanaan toteuttamaan uusia keinoja.

– Paikallisen sopimisen edistäminen työpaikoilla on kuitenkin meistä tärkeintä. Se on ratkaisevaa ja vaikuttavinta työpaikkojen syntymisen kannalta, Neimala korostaa.

Ehdotettujen muutosten on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta. Asiaa koskeva lakiesitys starttasi kuusiviikkoiselle lausuntokierrokselle tänään maanantaina.