Puhelinmyyjäksi tai siivoamaan – näitä töitä työttömälle olisi tarjolla

Pirkanmaalla työttömäksi jääneellä voisi olla edessään uusi ura myyjänä, tarjoilijana tai siivoojana, jos hallituksen esitys työttömyysetuuden vastikkeellisuudesta olisi jo voimassa.

työttömyys
Työttömyyskorvauksen hakukaavake
Marja Väänänen / Yle

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) maanantaina esittelemien muutosten mukaan työttömän on otettava vastaan myös muuta kuin oman alan työtä vuodenvaihteesta lähtien. Lindströmin mukaan ammattitaitosuoja ei ole kokonaan poistumassa, vaan harkinta tehdään työttömän kohdalla yksilöllisesti.

Käytännössä siis TE-toimistoissa voitaisiin tarjota jo työttömyyden alussa muuta työtä, jos oman alan töitä ei ole tarjolla.

Pirkanmaalla tekijää vailla oli satoja myyntineuvottelijan, puistotyöntekijän ja myyjän paikkoja helmikuun lopussa. Tarvetta oli myös eri alojen siivoajille sekä tarjoilijoille ja kokeille.

Sairaanhoitajien ja lähihoitajien paikkojakin on avoinna satoja, mutta niihin työllistymiseen vaaditaan lupa toimia terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Avoimet työpaikat Pirkanmaalla
Pirkanmaan TE-keskus

Yhteensä Pirkanmaan alueella oli avoinna 4 914 työpaikkaa helmikuun 29. päivänä 2016. Työttömiä työnhakijoita alueella oli vastaavana ajankohtana yli 38 284. Työttömyys koskettaa etenkin miehiä ja keskiasteen tutkinnon suorittaneita.