"Jotain on vialla, jos et saa lomalla aikaa kulumaan" – poliisi oivalsi pitkällä vapaalla paljon suhteestaan työhön

Ossi Latvala totesi viime keväänä tarvitsevansa tauon. Takana oli pitkä ura poliisina, terveys reistaili ja työ muuttui koko ajan vaativammaksi. Mies jäi vuorotteluvapaalle, jonka omisti vain itselleen.

Kotimaa
Ossi Latvala
Ossi Latvalan vuosi vapaalla onnistui nappiin.Maija Tuunila / Yle

KOTKA Poliisin ammatti oli Ossi Latvalalle unelmien täyttymys. Armeijaperheen vesa päätti jo yläasteella, että hänestä tulee poliisi. Työt hän aloitti 90-luvun alussa.

– Silloin oli väkeä ja saimme tehtyä niitä hommia, jotka meille kuuluvat. Nyt yritämme revetä moneen paikkaan eikä kaikkea aina saa tehtyä. Työ on muuttunut hirveän paljon siitä, kun aloitin poliisina, Latvala kertoo.

Mies työskentelee vanhempana konstaapelina Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella Kotkassa. Reilu vuosi sitten hänestä alkoi tuntua, että nyt on tauon paikka. Yövuorot alkoivat tuntua kropassa ja terveys reistaili. Hän päätti hakea vuorotteluvapaata.

– Kun palvelusta oli takana 25 vuotta, alkoi tulla terveyssyitä ja poliisitalokin oli menossa remonttiin. Työttömiä poliisejakin oli paljon. Siksi laitoin paperit vetämään.

Sain terveyden ja unirytmin takaisin. Kroppa kiittää.

Ossi Latvala

Matkustelua ja golffausta

Tunnelma ensimmäisenä vapaapäivänä oli erikoinen.

– Tuntui epätodelliselta, että vuosi tästä eteenpäin saa tehdä mitä haluaa. Sama fiilis oli päällä oikeastaan koko ensimmäisen kuukauden.

Aluksi Latvala matkusteli. Hän on myös kova golffari, joten kenttiä tuli kierrettyä urakalla. Ihan lomailuksi vapaat eivät menneet, sillä Latvala opetti niiden aikana tyttärensä ja kummipoikansa ajamaan autoa.

– Minulla ei kuitenkaan ollut mitään isoa projektia, annoin vain aikaa itselleni. Jos olisi ollut enemmän rahaa, olisin matkustellut vielä enemmän.

"Tyhmä kysymys"

Jotkut kysyivät, miten Latvala sai ajan kulumaan.

– Se on tosi tyhmä kysymys. Jotain vialla, jos työ on niin iso osa elämää ettei lomalla saa aikaa kulumaan.

Työasiat alkoivat nousta mieleen pari kuukautta ennen paluuta sorvin ääreen.

– Aluksi ajatukset sai sysättyä syrjään, kun ajatteli että kuukaudenkin loma on pitkä aika. Vasta viimeisinä päivänä tuli mieleen, että nyt on taas lähtö edessä.

Edessä uusi tie

Latvala palasi takaisin töihin pari viikkoa sitten hyvin rentoutuneena. Hän solahti poliisiporukkaan takaisin nopeasti, ja lomavuosi meni nappiin.

– Sain terveyden ja unirytmin takaisin. Kroppa kiittää. Nyt kun saamme vielä syksyllä uuden poliisitalon, aukeaa ikään kuin uusi tie.

Rennolta mies vaikuttaa vieläkin.

– Vielä ainakin hymyilyttää töissä. Saa nähdä, kauanko tämä kestää.

Kun Latvalalta nyt kysyy poliisin työn parhaita puolia, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Parasta poliisin työssä on auttaminen. On palkitsevaa, kun saa jonkun asian tehtyä niin että joku tulee hyvälle mielelle.