1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomalainen kansanmusiikki

Keski-Suomi -palkinto Palokan Pelimannitalolle

Tämän vuoden Keski-Suomi -palkinnon on saanut Palokan Pelimannitalo. Keski-Suomen liitto palkitsee vuosittain henkilön tai yhteisön maakunnan näkyvyyden ja hyvän maineen edistämisestä, uusien käytäntöjen luomisesta tai muuten positiivisesta vaikuttavuudesta.

Palokan Pelimannitalo kuvattuna huhtikuussa 2016.
Palokan Pelimannitalo rakennettiin noin kymmenen vuotta sitten talkoilla, ja vapaaehtoistyöllä talo pyörii edelleen. Kansanmusiikin harrastajat muistuttavat, että perinne muuttuu jatkuvasti, ja sen vuoksi uhanalaisinta ei välttämättä olekaan sata vuotta vanha, vaan tämä päivä.

Keski-Suomi -palkinnon tämän vuoden teema oli keskisuomalaisen perinteen tallentaminen. Palkinnon saajan, Palokan Pelimannitalon, valitsi neljän ehdokkaan joukosta kamarineuvos Erkki Fredrikson.

– Palokan Pelimannitalo edustaa erinomaisella tavalla monien tahojen yhteistyöllä rakentamaa kulttuurilaitos, jonka toiminta on vilkasta. Talon erikoisuutena on Suomen ainoa kantelemuseo, aivan ainutlaatuinen kulttuuriteko. Kaikki nämä yhdessä ovat perusteita palkinnolle, Fredrikson sanoo.

Fredrikson sanoo, että kaikki neljä esiraadin valitsemaa palkintokandidaattia olivat erittäin korkeatasoisia. Esiraati karsi ehdokkaat 18 ehdotuksen joukosta.

– Ansiokkaita, erittäin tärkeää kulttuurityötä tekeviä toimijoita, jotka ovat paikkakunnillaan edistäneet paikallisen identiteetin kehittymistä ja voimistumista eri tavoin, hän sanoo.

Muut palkintoehdokkaat:

Kömin kilta

Salmutexin pukutehtaalla leikataan pukua.
Tämä päivä on huomenna historiaa. Se oli Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n mielessä, kun puvun tarinan dokumentointi aloitettiin oman kylän tehtaassa. Alle vuosi työn valmistumisen jälkeen maan viimeinen pukutehdas lopetti toimintansa.

Viitasaaren Museokesä

Vanha toimisto Viitasaaren sähkömuseossa.
Sähkölaitosmuseo kätkee ympäristöönsä niin kuvitelmia Pähkinäsaaren rauhasta, tarinoita koppimuuntajista kuin kattavan katsauksen sähköistämisen alkuaikoihin. Alue on osa Viitasaaren Museokesää, johon kuuluvat myös metsätyömuseo ja kalastushistoriallinen näyttely Huopanankoskella, paikassa, jossa kirjailija Juhani Aho vietti mielellään aikaa.

Kotiseutuyhdistys Keurusselän Seura

Pihalta löytyy kymmenen rakennusta kerättynä eri puolilta Keuruuta.
Kotiseutuyhdistys Keurusselän Seuran hallinnassa on melkoinen määrä keuruulaista kulttuurihistoriaa. Pääpaikka on kotiseutumuseo ja sen pihapiirin useat rakennukset kirkon naapurissa museomäellä. Lisäksi seuralla on kotiseutuarkisto, valokuvakokoelmat, äänitearkisto ja julkaisutoimintaa. 2000-luvulla seura on vaikuttanut lausunnoillaan aktiivisesti kunnan kaavoitukseen.