Uusi koulu vanhoissa kuorissa vai sisäilmaongelmainen suojelurakennus maan tasalle?

Vertailu Tiirismaan koulun perusparannuksesta ja uudisrakennuksesta ei tee yhtään helpommaksi lahtelaisten valtuutettujen päätöstä koulun kohtalosta. Hintaero kahden vaihtoehdon välillä ei ole suuri.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Lahden Tiirismaan koulun perusparannuksesta ja uudisrakennusvaihtoehdoista on tehty alustavat vertailut. Valtuusto velvoitti viime vuoden lopulla virkamiehiä esittämään vertailun perusparannuksen rinnalle.

Riippumattoman asiantuntijan tekemän selvityksen mukaan Tiirismaan koulun perusparannus maksaisi 21,9 miljoonaa euroa. Uudisrakennuksen hinta olisi noin kuusi miljoonaa euroa perusparannusta kalliimpi, eli 27,7 miljoonaa euroa.

Hinnat sisältävät kiinteistön oston ja rakennusaikaiset väistötilat. Uudisrakennusvaihtoehdossa kustannuksiin on laskettu nykyisen rakennuksen purkamisen kustannukset, 880 000 euroa.

Uudisrakennus voi vaatia myös kaavamuutoksen, jolloin valmistumisaikataulu pitenee ja väistötilakustannukset kasvavat. Väistötilat maksavat noin 65 000 euroa kuussa.

Lautakunnan puheenjohtaja uudisrakennuksen kannalla

Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Eero Vainio (sd.) kannattaa yhä Tiirismaan koulun uudisrakennusta. Hänen mukaansa uudisrakennukseen voisi tulla tilat keskustan uudelle päiväkodille, jolloin Harjun koulu säilyisi koulukäytössä.

Harjun koulua on ajateltu peruskorjata päiväkodiksi.

Varmempi lopputulos tulisi, kun tehtäisiin rakennus täysin uusiksi tämän päivän ymmärryksen nojalla.

Eero Vainio

Vainion mielestä uudisrakennuksen peruskorjausta kalliimpi hinta ja pidempi valmistumisaika eivät haittaa. Perusparannukseen Vainio suhtautuu yhä epäillen.

– Siinä tehdään todella massiiviset remontit, jotka vaativat melkoista osaamista. Paljon varmempi lopputulos tulisi, kun tehtäisiin rakennus täysin uusiksi tämän päivän ymmärryksen nojalla. Tehtäisiin räystäät ja kunnolliset perustukset uudestaan, että pystyisimme torjumaan tulevia sisäilmaongelmia.

Kolme vaihtoehtoa uudisrakennukselle

Selvityksessä oli tarkasteltu kolmea vaihtoehtoa uudisrakennukselle: nykyinen koulun tontti, Lotilan koulun tontti tai Tiirismaan koulun tontti, jossa rakennus olisi nykyistä lähempänä Lotilan koulua.

Kahdessa jälkimmäisessä rakennus yhdistettäisiin Lotilan koulurakennukseen.

Vertailun vaihtoehdoista ei mikään ole oikein vakuuttava.

Eero Vainio

– Loogisinta olisi, että sijainti olisi nykyisen koulun paikalla. Näistä vertailun vaihtoehdoista ei mikään ole oikein vakuuttava, sanoo Vainio.

Vainio kuitenkin toivoo, että tämän pohjalta valtuusto voisi tehdä periaatepäätöksen Tiirismaan koulun rakentamisesta ja pohtia samalla, mitä muuta uuteen kouluun voisi sijoittaa. Valtuusto päättää koulun kohtalosta kesäkuussa.

Perusparannus tekisi myös paljon uutta

Kaupungin virkamiehet esittävät edelleen Tiirismaan koulun perusparannusta. Tiirismaan ja Lotilan koulut korvaava uudisrakennus on virkamiesten mukaan tarpeen vasta, kun molemmat rakennukset ovat seuraavan kerran perusparannusiässä.

Peruskorjaus tarkoittaisi modernin uuden koulun rakentamista vanhoihin kuoriin.

Lassi Kilponen

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan pieni hintaero johtuu, siitä, että peruskorjausvaihtoehdossa Tiirismaan koulu rakennettaisiin julkisivua lukuun ottamatta täysin uusiksi.

– Peruskorjaus tarkoittaisi modernin uuden koulun rakentamista vanhoihin kuoriin.

Kilposen mielestä uudisrakennus-vaihtoehto ei ole riskitön.

– Tiirismaan koulun suojelumääräykset voivat aiheuttaa vuosien valitusprosessin. Sen jälkeenkin voi tulla päätös, että vanhaa ei saa purkaa.

Tiirismaan koulun suojelumääräykset voivat aiheuttaa vuosien valitusprosessin.

Lassi Kilponen

– Lasten kannalta ajateltuna tämä olisi tuntematon tie, sanoo Kilponen uudisrakennuksen aikatauluista.

Hän myös muistuttaa, että valtuusto on jo hyväksynyt Tiirismaan koulun perusparannuksen hankesuunnitelman. Valtuusto kuitenkin halusi, että rinnalle tehdään vertailu uudisrakennuksen kustannuksista.

Vertailusta kertoi ensin Uusi Lahti verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).