DNA taipui viranomaisen tahtoon – roaming-hintoihin merkittävä pudotus

Verkkovierailupalvelujen enimmäishinnat EU-alueella matkustettaessa laskevat huhtikuun lopussa merkittävästi, kun uusi EU-asetus astuu voimaan. DNA:n hinnat laskivat Viestintäviraston kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen 60 prosentin sijaan yli 70 prosenttia.

talous
Intialainen mies näpyttelee puhelintaan kadulla.
Piyal Adhikary / EPA

Teleoperaattori DNA alentaa viime viikolla julkistamiaan EU:n verkkovierailupalvelujen hintoja Viestintäviraston vaatimuksesta.

Alkuperäinen alennus oli noin 60 prosenttia nykyisiin roaming-hintoihin. Nyt puheluiden ja tiedonsiirron hinnat laskevat DNA:n mukaan yli 70 prosenttia.

Hinnat astuvat voimaan 30.huhtikuuta alkaen, kun EU:n uudet verkkovierailua koskevat säännökset astuvat voimaan. DNA:n alkuperäinen alennus ei kelvannut Viestintävirastolle, sillä osapuolten näkemykset lain vaikutuksesta hintoihin erosivat toisistaan. DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kertoo näkemyserojen liittyvän pakettihinnoitteluun Suomessa.

– Suomessa on yleisesti käytössä rajattomat pakettihinnoittelut datan osalta. Viestintäviraston tulkinta on se, että datan yksikköhinta Suomessa on nolla. Meidän näkemyksemme on se, että kyllä mobiilidatalla Suomessa hinta on, se täytyy vain laskea keskimääräisen käytön mukaan, Väisänen kertoo.

DNA kuitenkin katsoi viisaammaksi taipua viranomaisten tahtoon. Nyt esimerkiksi datasiirrosta peritään yksinomaan asetuksessa määritelty 0,062 euron lisäveloitus megatavua kohden, kun viime viikolla julkistetussa hinnastossa tiedonsiirron hinta oli 0,099 euroa per megatavu.

– Laki on hyvin epäselvä ja lainsäädäntö on keskeneräistä. Nyt mentiin puuttumaan suoraan loppuasiakashinnoitteluun, mutta siihen vaikuttaa erittäin voimakkaasti operaattoreiden välinen tukkuhinta, johon ei puututtu ollenkaan, Väisänen kritisoi.

Siirtymäjaksosta miljoonatappiot DNA:lle

Keskeneräisyys johtuu siitä, että uudistus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Huhtikuun lopussa alkavan siirtymäjakson lopussa häämöttää tukkusääntelyn uudistus ja kaikista lisäveloituksista luopuminen. Viestintäviraston mukaan valmista olisi tarkoitus tulla kesän 2017 aikana. Siirtymäjakso tulee Väisäsen mukaan operaattoreille kalliiksi.

– Tämä tarkoittaa DNA:lle miljoonaluokan tulonmenetystä. Toisaalta suomalaisilla kuluttajilla on nyt Euroopan edullisimpien kotimaan hintojen lisäksi myös edullisimmat roaming-hinnat Euroopassa, Väisänen sanoo.

Viestintävirasto kertoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen DNA:n ratkaisuun, eivätkä viranomaiset näe tarvetta asian käsittelyn jatkamiselle.

_* Päivitetty 20.04 klo 9:26, korjattu Väisäsen nimi jutun lopussa, aiemmin kappaleissa väärä nimi. _