Imatran Ukonniemen uusi koulukampus valmentaisi huippu-urheilijoiksi pyrkiviä

Imatran Ukonniemi on nousemassa vahvimmaksi sijoitusvaihtoehdoksi Mansikkalan korvaavalle koulukeskukselle. Ukonniemestä on tarkoitus kehittää vahvasti urheiluun painottuva nuorisoasteen koulukampus, jota voitaisiin markkinoida myös kansainvälisille opiskelijoille ja huipulle tavoitteleville nuorille urheilijoille.

Kotimaa
Ac Milania edustava Davide Corti ohjeistaa Imatran Palloseuran junioreita
AC Milania edustava Davide Corti piti IPS:n junioreille iltapäivätreenit Imatralla. Pyry Sarkiola / Yle

Imatran Ukonniemen uuteen koulukampukseen tulisi opiskelupaikat noin 650 - 750 opiskelijalle. Koulu hyödyntäisi alueella jo olevia liikuntapaikkoja.

– Lukioiässä treenataan jo tosissaan ja täällä aamu- ja iltaharjoitukset onnistuisivat luontevasti, kun päivällä opiskellaan, pohtii Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Etelä-Karjalaan syntyisi samalla Rovaniemellä toimivan Lapin urheiluakatemian kaltainen koulujen ja oppilaitosten verkosto, joka mahdollistaisi huippu-urheilijoiden ja huipulle tähtäävien urheilijoiden valmennuksen.

– Valmentajasuhde säilyisi luontevasti lukion jälkeen, kun opiskelija jatkaisi esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistolla, jatkaa Lintunen.

Uusi koulukampus vuosikymmeniksi

Uusi koulukampus on tarkoitus rakentaa Imatralle elinkaarimallilla, jolloin Imatran ei tarvitsisi ottaa rakentamiseen suurta lainaa eikä mahdollisesti korottaa veroäyriä.

– Kaupunki ja rakennuttaja tekisivat pitkäaikaisen sopimuksen ja kaupunki maksaisi vuokraa rakennuttajalle, sanoo Imatran kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs.

Uuden koulun suunnittelussa on tarkoitus pohtia miltä koulu näyttää 30 vuoden kuluttua. Kouluista on tulossa oppimiskeskuksia, joissa tarvitaan erilaisia opetus- ja ryhmätyötiloja.

– Tiloja on voitava käyttää joustavasti ja tilojen on oltava helposti muunneltavasti kulloiseenkin tarpeeseen, sanoo kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Tämä tarkoittaa, ettei Ukonniemeen välttämättä rakennettaisi perinteisiä suljettuja luokkahuoneita.

Imatran kouluverkon kehittämisestä keskustellaan tänä keväänä Imatran kaupunginvaltuustossa. Kolmen koulukampuksen mallissa Ukonniemi olisi läntinen kampus ja muut olisivat hiljattain remontoitu Vuoksenniskan koulu sekä Kosken koulu.