1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maalipinta

Auton maalipinta kestää vaikka tinneripesun, mutta viisas pääsee vähemmällä

Pesemällä ei ihan helpolla pysty pilaamaan auton maalipintaa, jos nyt ei hiekalla hankaa. Jos autonpesujen välit tuppaavat venähtämään, kannattaa harkita maalipinnan suojaamista pesuja helpottavalla kestovahalla.

Maalipinta
Autonpesua painepesurilla
Pertti Huotari / Yle

Useimmille auto on sen verran iso investointi, että siitä kannattaisi pitää huolta esimerkiksi pesemällä se säännöllisesti. Jos kuulut siihen joukkoon, jonka ajoneuvon kylkiin pinttyy kuukausien lika, kannattaisi ehkä harkita maalipinnan kestovahausta, suosittelee kokenut automaalari Sauli Tuomaala Kolarikorjaamo Tuomaalat Oy:stä.

– Mitä nyt aiheesta on omakohtaista kokemusta, niin kyllä se pesu on helpompi jos auto on käsitelty. Ja sen huomaa myös silloin kun auto tulee korjattavaksi. Kovavahaan ei tahdo pystyä edes meidän käytössä oleva rasvanpoistoaine, vaan se vaatii vähän hankausta ennen kuin pinnan voi maalata, Tuomaala kertoo.

Kovavahauksen teettäminen ammattilaisella maksaa muutamista kympeistä pariin sataseen, eli se ei pesun hintaan verrattuna ole aivan halpa. Toisaalta siistinä pysyvä maalipinta voi parantaa auton jälleenmyyntiarvoa.

Lasinpesuvaahto tehoaa hyönteisiinkin

Jos auton pelteihin on talven aikana ehtinyt pinttyä tiukkaan pikeä, suolaa ja likaa, voi sen irrottaminen vaatia tavallista autoshampoota rajumpia aineita. Periaatteessa maalipinta kestää vaikka tinneriä, sanoo Tuomaala, mutta kovin hyvin se ei pesuaineeksi sovellu.

– Esimerkiksi keulaan pinttyneet hyönteiset kannattaa irrottaa lasinpesuvaahdolla. Sitä kun suihkuttelee ja antaa vaikuttaa, niin hyönteisten jäljet irtoavat helposti, Tuomaala neuvoo.

Kovin ankaraa voimaa ei ötököiden tai pien putsaamisessa kannata käyttää.

– Jos oikein hankaa, niin voi olla että maalipinta siitä lian vierestä kuluu harmaaksi. Aina sen korjaaminen ei tietysti vaadi maalausta, vaan esimerkiksi kiillotuksen, Tuomaala sanoo.

Lue seuraavaksi