1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Analyysi: Väärä seura vei ministerin paikan

Väärässä seurassa esiintyminen sai epäilemään vähintään ministerin arvostelukykyä. Rasisimi ja äärioikeistolaiset liikkeet ovat suuria kysymyksiä Ruotsissa.

Ulkomaat
Mehmet Kaplan
Ruotsin asuntoministeri Mehmet KaplanJessica Gow / EPA

Kohu asuntoministeri Mehmet Kaplanin ympärillä alkoi torstaina. Viikonlopun jälkeen hänen piti erota. Ruotsin tiedotusvälineissä raegointia arvioitiin sekä hitaaksi että nopeaksi.

Tiedotustilaisuudessa erosta kertoessaan pääministeri Stefan Löfven kehui Mehmet Kaplania pyrkimyksestä keskusteluun toisin ajattelevien ihmisten kanssa.

Samasta syystä hän tosin joutui lähtemään. Kaplan ryhtyi verkostoitumaan väärien ihmisten kanssa.

Ruotsin mediassa levisi torstaina kuva, jossa Kaplan viettää ramadania yhdessä äärioikeistolaisen Harmaat sudet -järjestön johtajan kanssa. Saman pöydän ääressä oli myös islamistien Milli Görüs -järjestön edustajia. Paljastui, että Kaplan oli tavannut islamistiryhmää useaan otteeseen.

Sunnuntaina tuli esiin, että Kaplan oli vuonna 2009 verrannut Israelin palestiinalaispolitiikkaa natsien toimintaan juutalaisia vastaan. Se oli viimeinen pisara.

Rasismi ja äärioikeistolaiset liikkeet ovat suuria kysymyksiä Ruotsissa. Kaplania alettiin epäillä vääristä sympatioista. Sellaiseen ei ole hallituksella ole varaa.

– Tämä ei ole mikään Toblerone-asia. Tässä ollaan yhteiskunnallisten kysymysten keskiössä, sanoi SVT:n toimittaja Kaplanin eron jälkeen.

Hän viittasi vuosien takaiseen kohuun, jonka seurauksena ministeri Mona Salin joutui eroamaan vingutettuaan valtion luottokorttia muun muassa suklaapatukoiden ostoon.

Nykyään Mona Salin vetää hallituksen äärisuuntauksia vastustavaa yksikköä. Hän piti Kaplanin toimia vakavina.

– Ministerin täytyy pitää selvä etäisyys ääriliikkeisiin, Salin sanoi Ruotsin televisiolle eilen.

Israelin toimia itsekin arvostellut ulkoministeri Margot Walström paheksui Kaplanin lausuntoa Israelista. Paheksujia oli lopulta niin paljon, ettei Kaplanille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin eronpyyntö.

Asuntoasiat olisivat vastedes painuneet taka-alalle ministerin haastatteluissa. Tosin kovin vahvasti ei ministeri ehtinyt niissä profiloitua.

Ympäristöpuolue kärsi taas

Sosialidemokraattien apupuolueena hallituksessa pyristelevälle ympäristöpuolueelle Kaplanin lähtö on yksi takaisku lisää.

Maahanmuuttomyönteisenä itseään markkinoiva puolue on joutunut nielemään Ruotsin tiukat maahanmuuton rajoitukset. Turkkilaissyntyinen Kaplan oli ensin mitä mainion mannekiini maahanmuuttajataustaisen kansalaisen etenemisestä hyvään asemaan.

Lue seuraavaksi