Vattenfall myy kiistellyt hiilivoimalansa tšekkiyhtiölle

Ruotsin valtiollinen energiajätti tekee tappiollisen kaupan, jolla se keventää tuntuvasti hiilipäästöjään. Ympäristöjärjestöt ovat raivoissaan ratkaisusta, joka varmistaa ruskohiilivoimaloiden toiminnan jatkumisen.

talous
savua syökseviä voimalan piippuja
Niederaussemin ruskohiilivoimala Bergheimissa, Saksassa.Oliver Berg / EPA

Ruotsin valtiollinen energiayhtiö Vattenfall vahvisti maanantaina, että se myy Saksassa toimivat ruskohiilivoimalansa tšekkiläiselle EPH-yhtiölle.

Tšekkiläinen EPH ottaa yhdessä sijoitusyhtiö PPF:n kanssa haltuunsa kolme Vattenfallin saksalaista ruskohiilivoimalaa ja viisi hiilikaivosta. Kaupan arvioidaan heikentävän Vattenfallin tulosta vuoden toisella neljänneksellä noin 2,4 – 2,9 miljardia euroa.

Vattenfallin toimitusjohtajan Magnus Hallin mukaan kauppa on kuitenkin sekä strategisesti että taloudellisesti oikea ratkaisu.

– Myynnin ansiosta yli 75 prosenttia tuotannostamme tulee olemaan ympäristöneutraalia verrattuna nykyiseen 50 prosenttiin, Hall sanoi lehdistötiedotteessa.

EPH on Tšekin toiseksi suurin sähkötuottaja ja omistaa jo ennestään ruskohiilitoimintaa Saksassa. Yhtiö laskee, että se saa Vattenfallilta ostamansa voimalat ja kaivokset voitollisiksi, kun Saksa luopuu ydinvoimasta 2020-luvun alkupuolella.

"Pahin mahdollinen ratkaisu ilmastolle"

Vattenfallin hiilivoimalat ovat pitkään olleet Ruotsissa kiivaan väittelyn aihe. Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet, että myymisen sijaan valtionyhtiö ajaa ruskohiilibisneksensä alas Saksassa.

Ruotsin Greenpeace moitti Svenska Dagbladet -lehdessä, että Vattenfall luovuttaa saastuvat liiketoimensa yhtiölle, joka toivoo ilmastopolitiikan epäonnistuvan ja joka on sotkeutunut korruptioskandaaleihin.

EPH:n pääomistajan Daniel Kretinskyn nimi löytyy maailmanlaajuisen veronkiertokohun käynnistäneistä Panama-papereista.

Ruotsin luonnonsuojeluyhdistys luonnehti kauppaa sekä ympäristön että talouden tappioksi, jota Ruotsin poliittisen johdon ei pitäisi hyväksyä.

– Samalla viikolla, kun allekirjoitetaan ensimmäinen maailmanlaajuinen ilmastosopimus, Ruotsin valtiollinen energiayhtiö tekee ehdotuksen, joka on pahin mahdollinen ratkaisu ympäristölle, yhdistyksen pääsihteeri Svante Axelsson kirjoitti tiedotteessa.

Juttua korjattu 19.4. klo 11.13: Vattenfallin tulosheikennyksen euromäärä kaupan vuoksi .