1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jahia polki ainakin sata kertaa pihan ympäri – polkupyörä tuo liikkumisen iloa turvapaikanhakijan elämään

7-vuotias turvapaikanhakija Jahia villiintyi polkupyörästä täysin. Poika ei taakseen katsellut, vaan näytti isommilleen, miten tasapaino pitää.

Kotimaan uutiset
Turvapaikanhakijalapsi lahjoitetun pyörän ohjaimissa
Yle

– Minulleko?

Pieni tummasilmäinen poika osoittaa itseään. Hän ei kuuntele vastausta, vaan nousee innosta kipinöiden polkupyörän satulaan. Sen jälkeen hän vain polkee ja polkee.

Jahia ei tunnustele maastoa eikä testaa ajopelin ominaisuuksia. Vauhti Imatran vastaanottokeskuksen asfalttipihalla kiihtyy, ja hetkessä hän kiertää ympyränmuotoista liikenteenjakajaa toisen, kolmannen, neljännen, ties monennenko kerran.

Aikuisten miesten ryhmä seuraa pojan menoa naureskellen.

Vauhti ei ajajaa hirvitä

Isä haluaa tietää, onko polkupyörä todellakin tuotu hänen pojalleen. Hänelle selitetään, että tarkoitus on, että kaikki vastaanottokeskuksen lapset saavat ajaa sillä.

Isä hymyilee ja nyökkää – yhteiseksi, tietenkin.

Nuoren polkupyöräilijän ilme sen sijaan synkkenee, kun hänet seuraavan kierroksen jälkeen kutsutaan "varikolle". Hän kieltäytyy irrottamasta otettaan sarvista.

– Älä huoli, säädetään vain satulaa matalammaksi, selittää isä.

– Joo, jatka vain. Saat ajaa, kehottavat tädit.

Lapsen kasvoille noussut autuas hymy levenee entisestään. Suomalaiset aikuiset hämmästelevät pojan menoa, huutavat stoppia ja yrittävät saada poikaa hiljentämään vauhtia.

– Kun se kypäräkin puuttuu, huokailevat naiset.

Turvapaikanhakijamiehet eivät kypäristä huolehdi. He nauravat, kannustavat ja nauttivat lapsen ilosta.

Käytetyt pyörät kunnostetaan itse

Miehet kertovat, että polkupyörät kelpaisivat heillekin.

– Saa olla vanha, vähän rikkikin, laitamme itse kuntoon, he sanovat.

Pyörällä he pääsisivät kiertelemään Imatraa ja käymään kaupassa. Aurinkoiset kevätpäivät vastaanottokeskukseksi muutetussa hotelli Vuoksenhovissa tuntuvat pitkiltä.

– Olemme saaneet jonkun verran aikuisten pyöriä. Lisääkin saa tuoda, vaikka huonompikuntoisina, sillä ne voidaan laittaa itse kuntoon, sanoo vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Arja Hakalisto.

Lasten pyöristä, pyöräilykypäristä ja turvaistuimista on huutava pula. Kosken koulussa käyvät yläkoululaiset saavat taittaa koulumatkansa polkupyörillä.

Lue seuraavaksi