Ukrainalaisoikeus totesi vangitut venäläissotilaat syyllisiksi

Venäläissotilaat vangittiin Itä-Ukrainassa viime vuoden toukokuussa. Venäjä on toistuvasti kieltänyt, että sen sotilaat ottaisivat osaa Ukrainan konfliktiin.

Ulkomaat
Kersantti Aleksander Aleksandrov ja kapteeni Jevgeni Jerofejev oikeudessa Kiovassa.
Kersantti Aleksander Aleksandrov (oik.) ja kapteeni Jevgeni Jerofejev oikeudessa Kiovassa syyskuussa 2015.Roman Pilipey / EPA

Ukrainalainen oikeus on maanantaina todennut kaksi Itä-Ukrainassa vangittua venäläissotilasta syyllisiksi heitä vastaan nostettuihin syytteisiin. Kersantti Aleksander Aleksandrov ja kapteeni Jevgeni Jerofejev todettiin syyllisiksi sodanlietsontaan ja terroristijärjestön avustamiseen.

Aleksandrov ja Jerofejev vangittiin viime vuoden toukokuussa Ukrainan separatistien valtaamalla Luhanskin alueella.

Molemmat ovat sanoneet olevansa Venäjän armeijan sotilaita ja että he olivat vangitsemisen aikaan suorittamassa tiedustelutehtävää. Venäjän puolustusministeriö kuitenkin sanoo, että miehet ovat eronneet aktiivipalveluksesta. Venäjän mukaan he erosivat erikoisjoukoista ottaakseen osaa Ukrainan taisteluihin omin päin. Venäjä on toistuvasti kieltänyt, että sen sotilaat olisivat ottaneet osaa Ukrainan konfliktiin.

On mahdollista, että Aleksandrov ja Jerofejev vaihdettaisiin Venäjällä tuomittuun ukrainalaislentäjään Nadija Savtshenkoon. Savtshenko sai vähän aikaa sitten 22 vuoden tuomion.

Venäläissotilaat saivat 14 vuoden vankeustuomion. Venäjän Ukrainan suurlähettiläs Aleksei Gruby sanoi tuomion jälkeen, että Venäjä aikoo tehdä kaiken mahdollisen miesten palauttamiseksi Venäjälle. Hän totesi, että hän välttää tietoisesti vankienvaihto-termin käyttämistä tapauksen yhteydessä.

Aleksandrovin ja Jerofejevin asianajajat ovat sanoneet, että tapauksen taustalla on poliittisia syitä ja että syytteet ovat perusteettomia. Asianajajien mukaan Venäjän kansalaisten vangitseminen ja rikossyytteet heitä vastaan rikkovat kansainvälisiä lakeja, sillä he ovat taistelijoita ja siten heitä tulisi pitää sotavankeina.

Asianajajien mukaan Aleksandrov ja Jerofejev olivat kiinniottohetkellä Luhanskin kansantasavallan miliisijoukkojen jäseniä.

Molemmat sotilaat ovat kiistäneet syytteet. Heidän asianajajansa sanoivat, että he aikovat valittaa tuomiosta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Tass