Työ otettava vastaan jopa yli 100 kilometrin päästä – muuten menettää korvaukset

Työmatkan ajoaika saa kestää jopa 1,5 tuntia suuntaansa. Jos kieltäytyy, menettää työttömyyskorvauksen. Syrjäseutujen autolliset työttömät patistetaan ottamaan töitä yhä kauempaa

politiikka

Hallitus aikoo velvoittaa työttömän ottamaan vastaan työpaikan jopa 1,5 tunnin ajomatkan päästä kotoa, jos työnhakijalla on käytettävissään auto. Jos autollinen työtön kieltäytyy näin kaukaisesta työpaikasta, menettää hän työttömyyskorvauksensa.

– Kodin ja työpaikan välisillä kilometreillä ei ole muutoksen jälkeen enää merkitystä, vaan vain ajalla, kertoo hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Työmatkamuutos on osa hallituksen työllisyyspakettia, jolla on tarkoitus kannustaa työttömiä ottamaan vastaan työpaikkoja ja vähentää perusteita kieltäytyä työstä. Käytännössä ehdotettu laajennus koskisi autolla liikkuvia työnhakijoita alueilla, joilla on hyvät tieyhteydet, mutta heikosti järjestetty julkinen liikenne.

– Varmaan keskimääräistä ajoaikaa katsotaan jostain netin karttapalvelusta, Kerminen veikkaa.

Näin katsoen selviää, että vajaassa 1,5 tunnissa ajaa reilut sata kilometriä. Se tarkoittaa, että esimerkiksi lahtelaisen, hämeenlinnalaisen ja salolaisen on oltava valmis ajamaan töihin Helsinkiin. Jos kieltäytyy, menettää työttömyyskorvauksen. Sama juttu forssalaisella ja jämsäläisellä, jos työpaikkaa tarjotaan Tampereelta. Oulusta taas ajaa Kemiin alle 1,5 tunnin, samoin Mikkelistä Savonlinnaan. Sodankylä on rajatapaus, jos töitä olisi tarjolla Rovaniemeltä.

Valmistellun esityksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

A2 Taloustalkoot-ilta pohtii tänään, miten luodaan työpaikkoja ja kasvua, TV2 alkaen klo 21.30.