1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ohjaaja Markku Pölönen ei väännä ilmeitä rakastuneita näyttelevien naamoille

Rakastuneen esittäminen on arkipäivää monelle näyttelijälle. Rakastuneen näyttelemisessä pääsee joskus hyödyntämään oikeita kokemuksia, monesti tunteet kuitenkin kaivetaan esiin roolihahmojen kautta. Ohjaaja Markku Pölösellä ei ole kiveen hakattuja ohjeita oikeiden tunnetilojen hakemiseen.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Ohjaaja-käsikirjoittaja Markku Pölönen on pitkällä urallaan välittänyt suomalaisille ison pinon näytelmiä ja elokuvia. Rakkaus on yksi niistä asioista, joita hänen teoksissaan on kuvattu.

Se, miten rakkaus saadaan näyttämöllä tai valkokankaalla näyttämään halutunkaltaiselta, on Pölösen mielestä pääasiassa näyttelijöistä itsestään kiinni.

Hänen mukaansa näyttelijät pystyvät tuottamaan jokaiseen kohtaukseen ison tukun ideoita ja ohjaajalle jää vain "poimijan" rooli.

– Minä ja muut sitten valitaan yhdessä sellaiset seikat, jotka toimivat halutussa yhteydessä. Se ei suinkaan ole sitä, että ohjaaja käy vääntämässä jokaiselle tietyn ilmeen naamaan tiettyyn kohtaan, vaan se on luova prosessi kaiken kaikkiaan, Pölönen kuvailee.

"Näytteleminen on ammattimaisuutta"

Pölönen käsikirjoittaa ja ohjaa kesällä Joensuussa Pielisjoen rannalla esitettävän näytelmän Laula Minulle Rakkaudesta. Romanttisen komedian yhtä pääosaa näyttelee Satu Silvo, jonka vastanäyttelijänä toimii hänen puolisonsa Reidar Palmgren.

He pääsevät hyödyntämään tosielämän tuntemuksiaan näyttämöllä, vaikka siellä he esittävätkin nuorta rakkautta roolihahmojensa kautta.

– Yhdessä näytteleminen on kauhean hauskaa. Harjoituksissa syntyy paljon hyviä juttuja ja on meillä siellä niitä omiakin kokemuksia mukana, Silvo naurahtaa.

Vastanäyttelijänä on harvoin oma puoliso. Silvon mukaan näyttelijöillä ei ole koskaan tarvetta mustasukkaisuuteen.

– Näytteleminen on ammattilaisuutta, asian sisäistämistä ja todeksi tekemistä. Se on se minussa elävä roolihenkilö, joka alkaa tuntea toista roolihahmoa kohtaan jotain. Minun esittämä Stella tuntee eri tavalla Reidarin esittämää Repeä kohtaan kuin Satu tuntee Reidaria kohtaa, Silvo sanoo.