Tennarit ja skeittikengät saavat asiantuntijan hyväksynnän – rasitusvammoja voi silti saada

Suositut tennarit ovat usein lättäpohjaisia ja vailla pohjallisia, mutta ortopedi ei pidä asiaa ongelmallisena. Avojaloin kulkeminen olisi sekin terveellistä, mutta ylipainoisilla rasitusvamma voi syntyä tuettomista kengistä ja äkillisestä liikunnan aloittamisesta.

ilmiöt
Kahden erilaiset lättäpohjaisen kengän pohjat
Nadja Mikkonen / Yle

Lättäpohjaiset tennarit ja skeittikengät ovat etenkin nuorten ja teinien suosiossa. Vaikka sellaisista kengistä usein puuttuukin erilliset sisäpohjalliset ja tukityynyt, ovat ne aivan passelit kengät jalkojen kannalta, toteaa ortopedi Tuomo Erola Kainuun sote -kuntayhtymästä.

– Jalkineista puhuttaessa meillä on useamman tuhannen vuoden kokemus siitä, miten ihmisen jalkaterä käyttäytyy, kun ihminen ei ole merkittävästi ylipainoinen ja hänellä ei ole kenkiä, Erola sanoo.

Nuoret tietävät mitä kaupasta hakevat.

Klaus Lumpo

Tosin kenkien valinta on Erolan mukaan jokaisen kohdalla erittäin yksilökohtaista, ja kengät pitäisi valita oman tilanteen mukaan. Aivan kaikille ja joka tilanteessa eivät tennarit tai skeittikengätkään siis sovi.

Jos esimerkiksi ylipainoinen ja vähän liikkuva ihminen intoutuu painonpudotukseen ja kävelyharrastuksen aloittamiseen, voi lättäpohjakengistä aiheutua rasitusvammoja. Riski liittyy tilanteeseen, jossa ihminen on jo tottunut täysvaimennettujen kenkien käyttöön, ja vaihtaakin vaimentamattomiin kenkiin, Erola toteaa.

Sinänsä erityiseltä kuulostava tilanne ei ole ortopedin näkökulmasta tavaton.

Jalkaterän rasitusvammat ovat yllättävän yleisiä.

Tuomo Erola

– Jalkaterän rasitusvammat ovat yllättävän yleisiä. Nykypäivän trendi tuntuu olevan, että niitä ei ole vain aloittaneilla varusmiehillä, vaan tavallisilla keski-ikäisillä ihmisilläkin, jotka ovat aloittaneet elämäntapamuutoksen ja ovat ruvenneet liikkumaan aktiivisesti, sanoo Erola.

Erola arvioi, että rasitusvammoja on näkynyt vastaanotolla enenevässä määrin, joskaan tilastotietoja ei asiasta ole. Ylipainoisen on siis liikkumaan lähdettäessä huomioitava, että kuormitus jalkaterään voi olla huomattava.

Paljasjalkaisia liikenteessä

Erola ei pitäisi lainkaan epäterveellisenä sitä, että ihmiset liikkuisivat avojaloin. Kun jalassa on ohutpohjaiset kengät ilman tukea ja korotuksia, se muistuttaa tilannetta, jossa ihminen kulkee paljain jaloin. Sitä Erola pitää terveellisenä, kunhan ei satu astumaan lasinsirpaleeseen.

Näillä leveysasteilla ihminen kuitenkin tarvitsee kengät suurimman osan vuodesta, ja kenkiin liittyvät erityistarpeet ovat Erolan mukaan hyvin yksilöllisiä.

Myyjä katsoo tennaria, taustalla seinällä tennareita ja muita kenkiä.
Myyjä Klaus Lumpon mukaan tasapohjaisten kenkien istuvuutta voi parantaa pohjallisilla.Nadja Mikkonen / Yle

– En minäkään kaikille suosittelisi barefoot- tai tasapohjakenkiä. Jos esimerkiksi lantion asentoa halutaan muuttaa selälle paremmaksi, on luultavasti hyvä ratkaisu käyttää pohjallisia. Jos lantioon taas saa vaikka venyttelemällä lisää liikkuvuutta, yhtälön parametreja on taas muutettu. Kun lantion liikkuvuus on muuttunut, asento voi olla aivan ok, vaikka jalassa olisikin tasapohjajalkineet, Erola toteaa.

Teinit saavat siis vastedeskin kulkea tennareissa ja skeittikengissä. Niitä myydään edelleen paljon. Kajaanin Intersportin myyjä Klaus Lumpon mukaan ohutpohjaiset voivat tuottaa hankaluuksia jaloille ja selälle.

– Jos on ongelmia jalkojen kanssa ja tarvitsee kengässä tukea, ja tennareissa ei sitä ole ja holvikaaritukikin puuttuu, tulee kyllä ongelmia, sanoo Lumpo.

Jalkineista puhuttaessa meillä on useamman tuhannen vuoden kokemus siitä, miten ihmisen jalkaterä käyttäytyy.

Tuomo Erola

Jos tasapohjaisia kenkiä haluaa käyttää, pohjallisilla voidaan parantaa kengän istuvuutta, Lumpo toteaa. Asiakasta voidaan myös valistaa kengän mahdollisista istuvuusongelmista, jos litteäpohjaiset ovat ostoslistalla ja asiakas tietää, että jalka kaipaisi tukea.

Tennareita käyttävät mielellään myös nuorekkaat aikuiset, sanoo Lumpo. Moni teini ostaa tennarit ensisijaisesti tyylisyistä, eikä välttämättä piittaa muusta.

– Nuoret tietävät mitä kaupasta hakevat. He eivät juurikaan mieti sitä, onko kenkä hyvä jalalle vai ei, kunhan se näyttää hyvältä, Lumpo toteaa.