Uber kiittelee Bernerin avausta, mutta pitää 10 000 rajaa liian matalana

Uberin maajohtaja Joel Järvinen pitää liikenneministerin esitystä pienimuotoisen kuljetusliikenteen vapauttamisesta positiivisena avauksena. Liikevaihdolle ehdotettu 10 000 euron raja on Järvisen mukaan kuitenkin liian matala, jotta kyydin jakamisen "koko potentiaali" saataisiin käyttöön.

Kotimaa
Joel Järvinen
Joel JärvinenYle

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti tänään ehdotuksensa liikenteen uudistamiseksi Suomessa. Berner muun muassa ehdottaa, että pienimuotoinen tavara- ja henkilökuljetus sallittaisiin ilman toimilupaa 10 000 euron vuosittaiseen liikevaihtoon saakka.

Uberin maajohtaja Joel Järvinen pitää tätä kädenojennuksena Uberin kaltaisille palveluille.

– Otamme ilolla vastaan sen, että ministeri on tehnyt aloitteen kyydin jakamisen paremmasta huomioimisesta ja säätelystä Suomessa.

– Ehdotettu 10 000 euron raja ei kuitenkaan tuo kaikkea kyydin jakamisen potentiaalia saataville. Mitä joustavampi lainsäädäntö on, sitä enemmän se antaa ihmisille mahdollisuuksia toimia kyydinjakopalvelussa.

"Käyttäjät ovat usein lainsäädäntöä edellä"

Suomessa jaettiin tiettävästi ensimmäiset sakkotuomiot Uber-kuljettajille huhtikuun alussa. Jos liikenneministerin ehdotukset menevät läpi, palvelu olisi ainakin pienimuotoisesti lain piirissä.

– Berner tämän päivän lausunnoissaan mainitsi, että käyttäjät ovat usein nykylainsäädäntöä ja nykykäytäntöjä edellä, Järvinen huomauttaa.

Hän puhuu mielellään taloudellisesta hyödystä paitsi yksittäiselle käyttäjälle myös yhteiskunnalle.

– Saadaan autot tehokkaampaan käyttöön, voidaan vähentää ruuhkia ja sitä, minkälaisia kuluja liikennerakenteen ylläpidosta tulee, oli se sitten lumenputsausta tai parkkipaikkoja tai muuta.

Uber on toiminut Suomessa marraskuusta 2014 lähtien. Järvisen mukaan sovelluksen on ladannut yli 100 000 henkilöä ja viikoittain sitä käyttävät pääkaupunkiseudulla tuhannet ihmiset.