Karigasniemen uuden kappelin vihkinyt piispa: Tukea pohjoisen seurakunnille

Karigasniemen uusi kappeli vihittiin sunnuntaina juhlajumalanpalveluksessa. Kappelin vihkinyt Oulun piispa Samuel Salmi peräänkuuluttaa yhteiskunnalta erityistoimia pohjoisen seurakuntien hyväksi.

Sápmi
18.4.2016
Vesa Toppari / Yle
Gáregasnjárgga kapealla 18.4.2016
18.4.2016
Vesa Toppari / Yle

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi vihki sunnuntaina käyttöön Karigasniemen uuden kappelin Utsjoen kunnassa, Norjan rajan pinnassa.

Vihkimisen kunniaksi järjestettyyn lämminhenkiseen juhlajumalanpalvelukseen oli kerääntynyt noin 300 ihmistä, myös Norjan puolelta.

– Tänä päivänä meillä on juhlapäivä ja me iloitsemme siitä, että kappeli on nyt tässä, omalla paikallaan. Tämä on vaatinut paljon uhrauksia, mutta tulee vaatimaan myöskin jatkossa, Salmi sanoi.

Myös seurakuntalaiset loistivat kilpaa vaalean kappelin kanssa.

– Tämä ei ole mitään muuta, pelkkää ihailtavaa vain. Oikein hienosti suunniteltu ja huomioitu tuo valaistuskin erikoisesti, että täytyy sanoa peukku pystyyn, sanoo Karigasniemen seudun vanhin asukas, 93-vuotias sotaveteraani Jouni Helander.

Piispa toivoo ihmisten avaavan kukkaronnyörinsä

Karigasniemen uusi kappeli on rahoitettu pääosin kirkon keskusrahastosta. Lisäksi Utsjoen seurakunta on ottanut pienelle seurakunnalle huomattavan lainan ja kappelin hyväksi on myös kerätty rahaa yrityksiltä, yhteisöiltä ja aivan tavallisiltakin ihmisiltä.

Piispa Samuel Salmi toivoo, että ihmiset avaisivat kukkaronnyörinsä Utsjoen seurakunnan hyväksi.

– Toivoisinkin, että ihmiset voisivat huomata tämän paikan sillä tavoin, että he myös antaisivat oman osuutensa tämän kappelin rakentamiskustannusten peittämiseksi. Kappelin jatkuvan ylläpidon kannalta on tärkeää, että siinä on taloudellinen pohja turvattuna. Koko Utsjoen seurakunta tarvitsee sitä, Salmi sanoo.

Lahjoituksen tehneet ihmiset saavat nimensä laattaan, joka kiinnitetään uuden kappelin seinälle.

Pohjoisen seurakunnat tarvitsevat piispan mielestä erityistukea

Piispa Samuel Salmi näkee, että evankelis-luterilaisen kirkon pitäisi tukea pohjoisen pieniä seurakuntia enemmän.

– Itse olen puhunut kirkolliskokouksessakin sen puolesta, että nämä pohjoiset alueet tarvitsisivat erityslainsäädännön meidän kirkkolaissamme, niin kuin kuin yhteiskunnan puolella on myös erityisalueet otettu pohjoisessa huomioon. Seurakuntien taloudellinen tilanne täällä pohjoisessa on sellainen, että siinä on juuri se peruste sille, että nämä erityistoimenpiteet kyllä on nyt jollakin tavalla etsittävä käyttöön ja niille on saatava myös laajempi tuki, Salmi sanoo.