Tutkimus: Vessojen uudenlainen käsienkuivain on viruslinko

Kuivain, jonka sisään kädet työnnetään ylhäältä, pöllyttää viruksia 1 300 kertaa niin paljon kuin paperipyyhe. Pahin paikka on pikkulasten kasvojen korkeudella, kertoo tuore brittitutkimus.

Ulkomaat
Käsienkuivain
Anssi Ketonen / Yle

Ravintoloiden ja muiden julkisten tilojen käymälöissä yleistynyt uudentyyppinen käsienkuivauslaite levittää viruksia monin verroin enemmän kuin vessojen perinteiset kuumailmapuhaltimet, pyyhkeistä puhumattakaan.

Jo ennestään tutkijat ovat tienneet, että paperipyyhe on milteinpä sataprosenttisen hygieeninen tapa kuivata kädet, mutta ilmapuhallin levittää pöpöjä. Uusimmat laitteet, joihin kädet työnnetään yläpuolelta, hönkivät viruksia vieläkin kauemmaksi ja pitempiaikaisesti kuin aiemmat kuivaimet, totesivat lontoolaisen Westminsterin yliopiston tutkijat.

Ongelmaa pahentaa se, että toisin kuin tartuntoja aiheuttavat bakteerit, virukset säilyttävät helposti tartuttavuutensa ilmassa ja pinnoilla. Lisäksi hyvin pieni määrä riittää aiheuttamaan infektion.

Viruksia levisi lattiasta kattoon

Tutkimusta varten koehenkilöt saivat hansikoituihin käsiinsä MS2-virusta. Se tarttuu vain bakteereihin, ei ihmiseen, mutta leviämismalli on samanlainen kuin monilla ihmistä vaivaavilla viruksilla, esimerkiksi vatsatautia aiheuttavilla noroviruksilla.

Tutkittavat kuivasivat kätensä paperipyyhkeellä, perinteisen puhaltimen alla ja uudenlaisen puhaltimen sisällä. Tutkijat puolestaan ottivat näytteitä ilmasta ja pinnoilta. Koeastioissa oli kolibakteereja, joihin MS2 tarttuu ja jotka se tappaa. Kuollut kolibakteeri oli siis merkki MS2:sta.

Astioita aseteltiin kuudelle eri korkeudelle, pikkulapsen jalkojen tasolta aikuisen miehen kasvojen korkeudelle, ja lisäksi lattialle ja katonrajaan. Tulos oli yksiselitteinen: uudenlainen kuivain tuprautti viruksia selvästi eniten kaikille astioille.

Paperipyyhe on ylivoimaisesti hygieenisin

Perinteiseen kuivaimeen verrattuna uudenlainen kuivain tuotti 60-kertaisen pöllähdyksen. Paperipyyhkeeseen verrattuna määrä oli peräti 1 300 -kertainen. 70 prosenttia viruksista päätyi pienen lapsen kasvojen tasolle.

Kaikki mittaukset yhdistänyt loppupäätelmä oli, että uudenlainen kuivain levittää 20 kertaa niin paljon viruksia kuin vanha ja yli 190 kertaa niin paljon kuin paperipyyhe.

Uudenlaiselta kuivaimelta nostetta saaneet virukset myös viipyivät ilmassa selvästi muita pitempään, jopa oli 15 minuuttia.

Tutkimus on julkaistu Journal of Applied Microbiology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.