Ylen kysely: Stubb kokoomuksen piirijohtajien selvä suosikki, kansanedustajat panttaavat kantojaan

Ylen kyselyssä piirien puheenjohtajat antoivat vahvan tuen Alexander Stubbille. Eduskuntaryhmässä kannatus hajoaa, vain joka viides kertoi kannattavansa Stubbia. Monet vastasivat Ylen kyselyyn nimettöminä. Kokoomusvaikuttajille mieluisimmat puheenjohtajan haastajat olisivat Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo. Kisaan ilmoittautunut Elina Lepomäki ei herätä innostusta.

Alexander Stubb .

Kokoomuksen piirien puheenjohtajat ilmaisivat Ylen kyselyssä tukevansa kokoomuksen puheenjohtajaa Alexander Stubbia jatkokaudelle. Jan Vapaavuori olisi kahdelle puheenjohtajalle mieluisa Stubbin haastaja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Moni kokoomuksen kansanedustaja antaisi kuitenkin äänensä mieluummin jollekin muulle kuin Stubbille, jos puolue valitsisi puheenjohtajansa nyt. Kantansa kertoneista kokoomuksen kansanedustajista suurin osa ilmoitti puheenjohtajasuosikikseen jonkun muun kuin Stubbin. Stubbia kannatti vain joka viides kansanedustaja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kokoomuksen sääntöjen mukaan puheenjohtajavaali käydään kesäkuun puolivälissä järjestettävässä puoluekokouksessa. Näillä näkymin vaalit myös tarvitaan, sillä kansanedustaja Elina Lepomäki on jo ilmoittanut haastavansa istuvan puheenjohtajan. Kyselyyn vastanneiden piirien puheenjohtajien ja kokoomuksen kansanedustajien keskuudessa Lepomäki kerää kuitenkin vain vähän suosiota.

Vapaavuori ja Orpo toivotuimmat haastajat

Lepomäkeä mieluisampia puheenjohtajia olisivat Ylen kyselyn mukaan Stubbille puheenjohtajavaalissa toissa kesänä hävinnyt, Euroopan investointipankkiin varapääjohtajaksi lähtenyt Jan Vapaavuori ja sisäministeri Petteri Orpo. Kumpikaan kovimmista haastajista ei toistaiseksi ole lähdössä kisaamaan puheenjohtajuudesta.

Yksi kansanedustaja ilmoitti kannattavansa puheenjohtajaksi ensimmäisen kauden kansanedustajaa Harry Harkimoa.

Vuoden 2014 puheenjohtajavaalissa Stubbille kakkoseksi jäänyt kansanedustaja, eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ei saanut tässä kyselyssä kannatusta. Myös puheenjohtajakaavailussa esillä ollut europarlamentaarikko Henna Virkkunen jäi ilman kannattajia.

Moni kyselyyn vastanneista halusi kertoa kantansa nimettömänä. Esimerkiksi kaikki Orpon kannattajat halusivat salata mielipiteensä. Nimettömissä vastaajissa oli niin Stubbin kuin haastajasuosikkienkin kannattajia.

Puheenjohtaja valitaan kesäkuussa

Kokoomuksen puheenjohtajan valitsevat piirijärjestöjen lähettämät puoluekokousedustajat. Edustajien määrä painottuu piireihin kuuluvien paikallisten yhdistysten jäsenmäärien mukaan.

Suuri osa kyselyyn vastanneista kokoomusvaikuttajista myös osallistuu kesän äänestykseen. Arviot kokoukseen osallistuvista puoluekokousedustajista liikkuvat 800:n ja 900:n välillä. Piirien 13 puheenjohtajasta Yle tavoitti kyselyssä 12 puheenjohtajaa. Puolueellla on 37 kansanedustajaa, ja heistä kyselyyn vastasi 32. Peräti 14 tavoitetuista kansanedustajista ei vielä halunnut kertoa kantaansa.