1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Osa Syyrian oppositiosta vetäytyy väliaikaisesti rauhanneuvotteluista

YK:n Syyrian-erityislähettilään mukaan opposition delegaatio jää kuitenkin edelleen Geneveen ja epäviralliset neuvottelut jatkuvat.

Rauhanneuvottelut Genevessä 18.4.2016. Kuva: Xu Jinquan / EPA

Syyrian opposition pääryhmittymä, Syyrian opposition neuvottelukomitea (HNC) sanoi maanantaina, että se vetäytyy väliaikaisesti Genevessä käytävistä rauhanneuvotteluista. Rauhanneuvotteluita johtava YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura vahvisti tiedon myöhemmin.

De Misturan mukaan HNC jää pois virallisista rauhanneuvotteluista vastalauseena humanitaarisen tilanteen heikentymiselle ja väkivaltaisuuksien kiihtymiselle erityisesti Aleppon ympäristössä.

HNC jää kuitenkin edelleen Geneveen ja osallistuu epävirallisiin neuvotteluihin. De Mistura sanoi, että neuvottelut uuden hallituksen saamiseksi Syyriaan jatkuvat koko viikon ajan ja HNC voi tavata YK:n henkilökuntaa hotellissaan keskustellakseen näiden kanssa teknisistä yksityiskohdista.

– Aiomme kaikesta huolimatta jatkaa keskusteluja ja neuvotteluita kaikkien osapuolten kanssa YK:n tiloissa tai missä tahansa muualla, De Mistura sanoi.

Hänen mukaansa epäviralliset neuvottelut, joissa osapuolet ovat tavanneet YK:n rauhanvälittäjiä kahden kesken, ovat luoneet joustavuutta, jota on tarvittu neuvotteluiden jatkamiseen.

De Mistura myönsi, että tämänhetkiset taistelut erityisesti Aleppon ympäristössä ovat huolestuttavia, mutta että YK:n mielestä tulitauko kestää edelleen useilla alueilla.

Putin ja Obama keskustelivat puhelimessa muun muassa Syyriasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskustelivat maanantaina puhelimessa muun muassa Syyrian tilanteesta. Keskustelussaan presidentit olivat muun muassa yhtä mieltä siitä, että maat pyrkivät vaikuttamaan väkivaltaisuuksien loppumiseen Syyriassa ja varmistamaan humanitaarisen avun perille pääsyn.

Rauhanneuvotteluiden tarkoituksena on muodostaa Syyriaan väliaikaishallinto pitkään jatkuneen sisällissodan lopettamiseksi. Myöhemmin olisi tarkoitus järjestää parlamentti- ja presidentinvaalit.

De Misturan mukaan neuvotteluiden kumpikaan osapuoli ei ole suostunut kompromisseihin keskeisissä kysymyksissä, kuten siinä, mitä tapahtuu presidentti Bashar al-Assadille.

HNC vaatii, että al-Assad luopuu vallasta, mutta hallitus ei tähän suostu.