1. yle.fi
  2. Uutiset

"Miten koululainen tai Kaanaassa asuva mummo pääsevät asioille?" – Tampereen teiskolaiset valittivat bussilippujen hinnoittelusta hallinto-oikeuteen

Tampereen pohjoisosissa asuvien teiskolaisten taistelu bussilippujen uutta vyöhykejärjestelmää vastaan jatkuu. Vaatimukset tasataksasta kaikuivat viime vuonna kuuroille korville, nyt muutosta kaupungin päätökseen haetaan kunnallisvalituksella.

Kotimaan uutiset
Linjan 90 pysäkki Kämmenniemessä.
Linjan 90 pysäkki Kämmenniemessä.Petri Aaltonen / Yle

Teiskolaiset yrittävät yhä pysäyttää Tampereen bussilippujen hinnoittelun muutokset. Asukkaat ovat tehneet asiasta kunnallisvalituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenne aikoo ottaa kesällä käyttöön välimatkaan perustuvan vyöhykehinnoittelun. Se nostaa Tampereen pohjoisosissa asuvien bussimatkan hintaa. Joukkoliikennelautakunta teki päätöksen uudesta maksuvyöhykejärjestelmästä alkuvuodesta.

Teiskolaiset ovat vastustaneet hinnoittelun muutoksia alusta lähtien. Asukkaiden mielestä uudistus laittaa kaupunkilaiset eriarvoiseen asemaan. Kunnallisvalituksen toisen puuhanaisen Merja Makkosen mukaan teiskolaisten lähes kaikki peruspalvelut sijaitsevat keskustassa.

– Nyt ei puhuta mistään teatterista, vaan siitä että miten koululainen tai Kaanaassa asuva mummo pääsevät asioille, sanoo Makkonen.

Taustalla halu lisätä matkustusvirtoja lähikunnista

Teiskolaiset keräsivät aiemmin ryhmäkannetta muutoksen pysäyttämiseksi. Makkosen mukaan kuluttaja-asiamies ei ottanut kannetta käsittelyyn, sillä se koski julkista toimijaa. Asukkaat ovat valittaneet hinnoittelu-uudistuksesta myös oikeuskanslerille. Käsittely odottaa hallinto-oikeuden päätöstä.

Tampereen kaupungin apulaispormestari Pekka Salmi ymmärtää teiskolaisten mielipahan, mutta pitää uutta järjestelmää reiluna. Välimatkaperusteisuus laskuttaa tasapuolisesti kuljetun matkan mukaan.

Salmen mukaan kaupungin asukkaat eivät pysty olemaan täysin samanarvoisia lähiössä ja kantakaupungin alueella.

– Voidaan myös kysyä, ovatko kaupunkilaiset eriarvoisia esimerkiksi sen suhteen, kuinka lähellä on koulu tai terveysasema. Samoin vaikkapa tonttimaan hinta on huokeampaa kantakaupungin ulkopuolella, Salmi sanoo.

Uusi vyöhykejako koskee Tamperetta, Pirkkalaa, Lempäälää, Kangasalaa, Nokiaa, Ylöjärveä, Orivettä ja Vesilahtea. Kunnallisvalitus koskee vain Tampereen vyöhyketariffeja. Kaupungin laskelmien mukaan vyöhykkeisiin pohjautuva hinnoittelu lisäisi bussiliikenteen matkustusmääriä etenkin lähikunnista.

Lue seuraavaksi