1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jättiläispandat Kiinasta Ähtäriin jo ensi vuonna – yksityiskohdista neuvotellaan vielä

Jättiläispandojen tulo Ähtärin eläinpuistoon on varmistumassa. Eläinpuiston ja Kiinan pandahallinnon väliset tekniset neuvottelut yksityiskohdista ovat loppusuoralla ja näillä näkymin pandapariskunta voi muuttaa Ähtäriin vuoden 2017 lopulla.

Kuva: Diego Azubel / EPA

Ähtärissä ei vielä tuuleteta jättiläispandojen saapumista Suomeen, mutta Ähtäri Zoon toimitusjohtaja  Juhani Haapaniemi kertoo, että neuvottelut Kiinan pandahallinnon kanssa ovat olleet tiiviitä ja edenneet odotetusti. Myös poliittinen yhteisymmärrys näyttää löytyneen.

Kansanedustaja Anne Kalmari viestitti maanantaina  maa- ja metsätalousvaliokunnan vierailulta Pekingistä ja Shanghaista, että pandojen tulo Ähtäriin on lähes sataprosenttisen varmaa. Kalmari totesi sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan, että pandat tulevat ystävyyden eleenä, koska Suomi täyttää sata vuotta.

Alkukesästä lopullinen päätös

Juhani Haapaniemen mukaan Ähtärissä viesti Kiinasta otetaan tyytyväisenä vastaan.

– Rohkaiseva uutinen siitä, että poliittisella tasolla on yhteisymmärrys löytynyt, mutta kyllä tarhakohtaisesti on suojelun kanssa vielä tekemistä, toteaa Haapaniemi.

Näillä näkymin pandapariskunta muuttaa Ähtäriin vuoden 2017 lopulla. Jotta aikataulussa pysytään, on neuvottelujen edettävä ripeästi. Haapaniemi odottaa, että lopullinen päätös syntyy alkukesään mennessä.

Jättiläispandapariskunnan tulo edellyttää mittavia valmisteluja Ähtärissä. Pandoille rakennetaan kokonaan uusi tarha, jota suunnitellaan yhteistyössä kiinalaisten kanssa.

– Tavoitteena on luoda tänne pohjoiseen pandoille niin hyvät olosuhteet kuin mahdollista, jotta ne voisivat täällä myös luontaisesti lisääntyä. Joitakin ongelmia vielä on, mutta niitä ratkotaan kiinalaisten kanssa yhdessä.

Bambua Euroopasta

Myös pandapariskunnan ruokinta edellyttää erityisjärjestelyjä.

– Bambua voidaan kuljettaa melko helposti Euroopasta viljelytarhoista sopimusviljelyn pohjalta. Tutkimme myös löytyisikö joku lajike, jota voitaaisiin viljellä Pohjanmaalla. Valtaosa bambusta tullaan kuitenkin tuomaan Euroopasta, kertoo Haapaniemi.

Se on osoitus luottamuksesta pitkäaikaiseen suojelutyöhön, mitä meillä on tehty.

Juhani Haapaniemi, toimitusjohtaja

Juhani Haapaniemen mukaan jättiläispandojen saaminen Ähtäriin on eläinpuistolle todella iso asia.

– Se on osoitus luottamuksesta pitkäaikaiseen suojelutyöhön, mitä meillä on tehty. Jättiläispanda on uhanalaisimpia lajeja maailmassa ja on valtavan hieno päästä mukaan siihen suojelutyöhön.

Haapaniemi uskoo, että kiinalaisten myötämielisyyteen Ähtärin eläinpuistoa kohtaan on vaikuttanut ähtäriläisten onnistuminen lumileopardien suojelutyössä. Eläinpuistolla on näyttöä osaamisesta, asiantuntemusta ja ammattitaitoiset hoitajat.