1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tunnettu huvipuisto katoaa pala palalta – Wasalandian suosikki vielä kotia vailla

Huvipuisto Wasalandian purkutyöt ovat käynnissä. Suurin osa huvipuiston laitteista on jo purettu ja pakattu. Pian ne jatkavat elämäänsä muissa puistoissa. Vaasassa jäljellä on enää piraattilaiva, koskenlasku ja jättiliukumäki.

Wasalandia on hiljentynyt. Kuva: Anna Wikman/Yle

Ikään kuin huvipuisto Wasalandian tarun loppua pehmittääkseen, sataa huhtikuinen valkoinen lumi hiljaisen huvipuiston raunioille. Sekään ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että huvipuisto Wasalandiaa ei enää ole.

Kävelen puiston johtajan Tuomas Luukkosen kanssa tyhjässä ja hiljaisessa huvipuistossa, jonka laitteista melkein kaikki on jo siirretty muualle.

– Ensimmäisenä on ollut laitteiden uudelleensijoitus ja noin 80 prosenttia laitteista on jo lähtenyt, kertoo Luukkonen.

Laitteiden purku pitkällä

Seisomme siinä päädyssä puistoa, missä aikoinaan oli pienempien lasten laitteita. Karusellit, leppäkertut ja muut ovat nyt poissa. Jäljellä ovat enää laitteille tehdyt kivetykset ja osa aitauksista. Normaalisti tähän aikaan Wasalandiassa tehtäisiin laitteiden ja alueen huoltotöitä, valmistauduttaisiin kesäkauteen.

Koko puistossa on enää jäljellä piraattilaiva, koskenlasku sekä jättiliukumäki. Piraattilaivakin lähtee muualle kunhan säät hieman lämpenevät.

Koskenlasku on ollut monen mielestä Wasalandian hauskin laite. Se on myös ollut puistossa alueen avaamisesta lähtien eli vuodesta 1988. Se on säilyttänyt suosikkipaikkansa vuosien varrella ja koskea laskemaan haluttiin myös viime kesänä. Tosin huvipuistossa kävijöitä oli vain 26 000 ja se tiesi Wasalandian loppua.

Koskenlaskulle ei ole vielä uutta osoitetta, mutta kiinnostuneita laitteen hankkijoita johtaja Tuomas Luukkosen mukaan olisi.

Wasalandian Kummituslinnan julkisivu on vielä paikoillaan. Kuva: Anna Wikman/ Yle

Maskotista johtajaksi

Puiston johtajana vuodesta 2008 lähtien toimineella Tuomas Luukkosella on kokemusta huvipuistosta jo kesätöidenkin muodossa. Luukkonen puki vuonna 2000 kesällä huvipuiston maskotin puvun päälleen ja kesätyöt jatkuivat useamman vuoden.

Luukkonen on nähnyt Wasalandian elämää kuitenkin myös johtajan pestistä käsin ja taloudelliset seikat puiston kannattavuudesta ovat olleet tiedossa. Mutta vaikka luvut ovat puhuneet omaa kieltään jo jonkin aikaa, tuntuu Luukkosesta haikealta.

– Eihän se voinut muulta tuntua kuin pahalta kun tää tilanne tuli eteen. Mutta tottakai kun on ollut numeroiden parissa tässä niin, onhan tämän nähnyt. Tämä on kuitenkin liiketoimintaa ja jossain se raja tuli vastaan.

Osa sanoo, että puiston elämänkaari kääntyi loppua kohden samalla kun omistajaksi tuli suuri espanjalainen, erilaisia huvi- ja vesipuistoja pyörittävä Aspro-konserni. Asprolle puisto siirtyi vuonna 2007.

Puiston johtaja Tuomas Luukkonen kuitenkin sanoo, että ulkomainen omistus on suuryrityksissä nykyään jo normaalia. Hän näkee monia syitä miksi Wasalandian kävi niin kuin kävi.

Wasalandian viimeiseksi johtajaksi jäi Tuomas Luukkonen. Kuva: Anna Wikman/ Yle

– Totuushan oli, että Vaasa ei vetänyt niin kuin olisi pitänyt. Kesän säässäkään ei ollut tuuria ja kilpailu koveni lähialueilla. Asiakkaiden käyttö oli pienempää, vaasalaisiakin kävi selvästi aiempaa vähemmän. Tää yhtälö tulee kävijöistä ja tuloista, ja sitä kautta katsotaan kehitystyötä. Jos tulot jää pienemmiksi, niin ihan hirveästi ei voi satsatakaan.

Jatko oli hankalaa.

– Kyllä näillä eväillä jatkaminen olisi ollut hyvin haastavaa. Iso muutos olisi tarvittu, konseptin ja ajatusmallin uudistusta , ja siihen ei sitten ainakaan tällä hetkellä  lähdetty, kertoo Luukkonen.

Uutta kohti

Vaikka huvipuistoa ei enää olekaan, jatketaan Vaskiluodossa olevien Tropiclandian vesipuiston ja leirintäalueen kehittämistä. Resurssit eivät ole suuria mutta jotakin saadaan aikaan.

– Esimerkiksi leirintäalueella tehdään peruskorjauksia. Tehdään mm. huoltorakennuksia saunoihin ja mökkikylään. Tropiclandian ulkovesipuistoonkin on luvassa ensi kesäksi jotakin uutta, lupaa Luukkonen.

Mieluummin tekisi isoa tulosta kuin olisi isojen kulujen vartijana.

Tuomas Luukkonen, puistonjohtaja

Varsinaisen huvipuiston alueen kohtalosta ei vielä tiedetä. Alue on tällä hetkellä edelleen Asprolla vuokralla. Vaasan kaupunki ja Visit Vaasa ovat keränneet huvipuiston tontin jatkokäytöstä ideoita ja ehdotuksia, mutta päätöksiä suuntaan taikka toiseen ei ole tehty.

Tuomas Luukkonen sanoo, että kaikesta huolimatta Wasalandiasta jää hänelle hyvät muistot. Silti kysyn häneltä vielä, onko hän katkera?

– En oo katkera, mutta tokihan olisi toivonut erilaista aikaa rehellisesti. Kun vuosi vuodelta menee haastavammaksi, niin onhan se kenelle tahansa johtajalle epämieluisaa aikaa. Tottakai veisi mieluummin yritystä kasvuun ja positiivisempaan suuntaan ja välillä niitäkin hetkiä oli. Mutta sitten taas mentiin alaspäin. Mieluummin tekisi isoa tulosta kuin olisi isojen kulujen vartijana, pohtii Luukkonen.