Syyttäjä: 55 virkamiestä saa syytteen Anneli Auer -urkintatapauksessa

Eri puolilla maata poliisilaitoksilla työskennelleiden tunnuksilla oli tehty vuonna 2011 runsaasti kyselyjä tietojärjestelmään Anneli Auerin nimellä tai henkilötunnuksella, syyttäjä toteaa. Nyt asiassa on nostettu syytteitä.

Kotimaa
Syyttääjänviraston ovi
Enja Heikkilä / Yle

Kaikkiaan 55:tä virkamiestä vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta Anneli Auerin tietoihin kohdistuneissa urkintatapauksissa, tiedottaa Sisä-Suomen syyttäjänvirasto.

Toissijaisesti syytteitä on nostettu tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä perusteella, että kyselyjen tekemisiin ei ole ollut omiin virkatehtäviin liittyviä perusteita, syyttäjä toteaa.

Suurin osa syytteeseen joutuvista on poliiseja, sanoo kihlakunnansyyttäjä, apulaispäällikkö Hannele Selin-Hakala Sisä-Suomen syyttäjänvirastosta Ylelle. Osa on muissa tehtävissä olevia, esimerkiksi vartijoita.

Poliisihallituksen laillisuusvalvonnassa ilmeni aiemmin, että eri puolilla Suomea poliisilaitoksilla työskennelleiden tunnuksilla oli vuonna 2011 tehty runsaasti kyselyjä tietojärjestelmään Auerin nimellä tai henkilötunnuksella.

Niistä suurin osa oli tehty, kun tieto Auerin vangitsemisesta oli tullut julkisuuteen. Rikosilmoitus asiassa tehtiin kesäkuussa 2013.

Epäillyt ovat pääsääntöisesti kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin, kertoo syyttäjä.

Osaa virkamiehistä syytetään toissijaisesti siitä, että he ovat jättäneet avatun käyttöyhteyden sulkematta tai vaille valvontaa, kun ovat poistuneet tietokoneen äärestä, tiedotteessa todetaan. Tämän seurauksena "joku tuntematon" on hakenut syytetyn tunnuksilla Auerista tietoja.

"Sakkorangaistuksella sovitettavia asioita"

Asiassa on tehty lisäksi 17 syyttämättäjättämispäätöstä näytön puuttumisen vuoksi, seitsemän kohtuusperusteella ja kaksi vähäisyysperusteella.

Haastehakemukset on toimitettu käräjäoikeuksiin eri puolille maata. Asiaa tullaan käsittelemään useissa käräjäoikeuksissa, Selin-Hakala sanoo. Hän ennakoi, että teot ovat sakkorangaistuksella sovitettavia.

Anneli Aueria on syytetty puolisonsa murhasta, ja niin sanottua Ulvilan surmaa on käsitelty vuosien varrella eri oikeusasteissa. Joulukuussa korkein oikeus hylkäsi asiassa tehdyt valituslupahakemukset ja Auerin hovioikeudesta saama vapauttava tuomio jäi voimaan.

Juttua täydennetty 20.4. kello 14:50: Lisätty tieto siitä, että suurin osa virkamiehistä on poliiseja ja osa muissa tehtävissä olevia, esimerkiksi vartijoita.