Kosteikko, pelto vai metsä – mitä tehdä entiselle turvesuolle?

Keuruun Kalmuneva on yksi maamme kiistellyimmistä turvetuotantoalueita. Lähivesistöjen ranta-asukkaat ovat taistelleet turpeennostoa vastaan vuosikausia. Tuotanto alueella päättyi viime vuoden lopussa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä.

luonto
Kalmuneva Keuruulla.
Simo Pitkänen / Yle

33 vuotta sitten Vapo alkoi nostaa turvetta Keuruun satahehtaariselta Kalmunevalta. Turvetuotanto loppui viime vuoden lopussa korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen. Vapo miettii nyt, mitä suolle pitäisi tehdä. Päävaihtoehtoja on kolme.

– Suo voidaan ottaa pelto- tai metsätalouskäyttöön, mutta kun entisellä suolla ollaan, niin on myös mahdollista jättää joitain alueita kosteikoksi, sanoo Vapon resurssijohtaja Päivi Peronius.

Kosteikon puolesta liputtavat valuma-alueen ranta-asukkaat ja luontoihmiset.

– Padottu kosteikko pidättää ravinteita paremmin. Kun aluetta ei enää möyritä, se on varmasti vesistöpäästöjenkin kannalta parempi, sanoo Suomen Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Matti Aalto.

Turvesuo saattohoidossa

Vapolle Kalmunevan tilanne on uusi. Suolla olisi vielä turvetta nostettavaksi, mutta tuotanto on pantava pakettiin.

– Turvetta on paikoin yli metrin, ja se tietenkin vaikuttaa tuleviin maankäytön muotoihin. Tuleva maankäyttö taas vaikuttaa meidän tarkkailuvelvollisuuksiimme, ja olisi ilman muuta etu saada kasvillisuus kehittymään tänne, Peronius sanoo.

Kasvillisuus pidättelee turpeen ja humuksen valumista lähivesiin. Vapo taas on velvollinen seuraamaan vesien tilaa näytteillä vielä seuraavan kahden vuoden ajan.

Suo onkin nyt jälkihoidossa.

– Alue siistitään, turvevarastot puretaan, ja valvotaan rakenteiden toimintaa, Peronius sanoo.

Vapo seuraa vesiä julkisesti

Vesien seurantaraportit Kalmunevalta ovat julkisesti nähtävillä. Suon kaikki vedet kulkevat mittauspisteen kautta.

– Meillä on jatkuvatoiminen virtauksen ja laadun mittaus. Laadussa mittaamme kiintoainetta ja humuspitoisuuksia, tuloksia voi jokainen katsoa Valmet Autiomationin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun), kertoo Vapon ympäristöasiantuntija Leena Siltaloppi.

Turverekat kulkevat Kalmunevalla vielä ensi kesän. Aiempi turvetuotanto on alueella aumoissa, joista se kuljetetaan lähiseudun lämpölaitoksiin.

Kalmunevalla vieraili Riikka Pennanen.