Puotimuseo aukeaa uuteen kesään – kaupunki lahjoitti museorakennukset yhdistykselle

Museotoiminta jatkuu Valkealassa. Kouvolan kaupunki lahjoittaa Valkealan museoalueen rakennukset vastaperustetulle museoyhdistykselle. Muun muassa Suomen Puotimuseon avajaisia on tarkoitus viettää kesäkuun alussa.

museot
Valkealan puotimuseo
Niina Heikkilä / Kouvolan kaupunki

Kouvolan kaupunki lahjoittaa Valkealan museoalueen rakennukset tammikuussa perustetulle Valkealan museoyhdistykselle. Yhdistys jatkaa museotoimintaa alueella. Avajaisia on suunniteltu pidettäväksi kesäkuun alussa.

Lahjoitettavien rakennusten joukkoon lukeutuvat Suomen Puotimuseo, kotiseutumuseo, kaksi varastorakennusta, venekatokset ja riihi, jonka yhteiskäytöstä varastona on neuvoteltava kesäteatterin kanssa.

Museokorsu puretaan pois. Kesäteatterin toimintaan liittyviä rakennuksia tai katsomoita ei luovuteta. Myös esimerkiksi huoltorakennuksen ja paikoitusalueen käyttö jatkuu entiseen tapaan yhteiskäytössä kesäteatterin kanssa.

Lahjoitus ei koske museoesineitä. Esineiden lainaamisesta yhdistys neuvottelee kaupungin museotoimen kanssa.

Kulut yhdistyksen kontolle

Valkealan museoalueen rakennusten ylläpito on maksanut kaupungille vuosittain 3000-4000 euroa. Lahjoituksen myötä kaikki ylläpito- ja korjauskustannukset siirtyvät museoyhdistyksen kontolle.

Suomen Puotimuseo ja Valkealan kotiseutumuseo olivat kaupungin ylläpitämänä viimeistä kertaa auki viime kesänä. Lakkautuspäätös on peruja vuodelta 2012, jolloin Kouvola päätti yhteensä yhdeksän museon sulkemisesta.

Lakkautettavien museoiden listalle lukeutuneet Elimäen kotiseutumuseo ja Kettumäen työväenmuseo Kuusankoskella saavat nekin uudet aktiivit ensi kesänä. Kaupunki on aiemmin jo päättänyt näiden museorakennusten lahjoittamisesta Elimäen kotiseutuyhdistykselle ja Kuusankoskelle perustettavalle yhdistykselle.