Metsäkanalintujen kannat heikot – soidin meneillään

Teeret ja metsot ovat pitäneet soidinmenoja jo viikkoja, mutta varsinainen parinvalinta alkaa vapun tienoilla. Metsäkanalintujen kantojen romahdus näkyy myös soidinpaikoilla.

Kotimaa
Teerien kolmiodraama - kaksi ukkoteertä ovat valmiita taistelemaan naaraasta.

Metsäkanalintujen soidinaika alkaa olla parhaimmillaan. Teeret ja metsot ovat pitäneet soidinmenoja jo viikkoja, mutta varsinainen parinvalinta- eli naarasviikko alkaa vapun tienoilla, silloin soidin on vilkkaimmillaan.

– Teeren soidin alkaa niin, että kukot tulevat paikalle ja alkavat päästää suhauttelevia ääniä. Pian ne sitten rupeavat pulputtamaan, kuhertamaan ja kujertamaan, kuvailee biologi Lauri Ijäs Petäjäveden Teerijärvensuolla.

Koko soidinmenot on järjestetty naaraita varten.

– Koirasteeret ovat tarjolla, ja naaraat valitsevat. Naaraat pyrkivät voimakkaimpien, kiihkeimpien kukkojen luo, ja siinä tulee tappelua ja hässäkkää, kertoo tutkija Pentti Valkeajärvi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Metsojen soidin näppäily ja hionta taas saattavat kuulua parin sadan metrin päähän.

– Metson soidinpaikkojen verkosto on aika kattava, paitsi nyt kun kanta on äärimmäisen huono. Metso viihtyy metsissä, joissa on sopiva aluskasvillisuus suojana, eli talousmetsätkin kelpaavat, Valkeajärvi kertoo.

Metsäkanalintujen eli metson, teen ja pyyn kannat ovat nyt poikkeuksellisen heikot.

– Todella huonot kannat, en muista koskaan näin huonoa olleen. Tässä on joskus ollut 30 kukkoa soitimella, nyt on kolme, Valkeajärvi sanoo.

Haastattelut teki Titta Puurunen.