Poliisi ja rajavartiolaitos tehostaneet ulkomaalaisvalvontaa Helsingin keskustassa – "Onhan tämä tilanne muuttunut"

Poliisi ja rajavartiolaitos ovat järjestäneet lyhyen ajan sisällä neljä ulkomaalaisiin kohdistunutta tehovalvontaiskua Helsingin ydinkeskustassa. Poliisin mukaan ulkomaalaisvalvontaa ei ole varsinaisesti lisätty, vaan valvonnan painopistettä on nyt siirretty rajanylityspaikoilta sisämaahan.

Kotimaa
Helsingin rautatieasema
Helsingin rautatieasemaRonnie Holmberg/Yle

Monet kansalaiset ovat saattaneet viime aikoina ihmetellä, miksi Helsingin ydinkeskustassa on liikkunut tavallista enemmän poliiseja ja rajavartijoita.

Viranomaiset ovat puhutelleet ulkomaalaisia henkilöitä ja tarkistaneet heidän henkilöllisyystodistuksiaan. Viranomaisia on liikkunut viikonloppuisin etenkin Kampin ja rautatieaseman lähistöllä.

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että kyseessä on ollut viranomaisten tekemää tehostettua ulkomaalaisvalvontaa. Komisario Johanna Sinivuori sanoo, että poliisi ja rajavartiolaitos ovat järjestäneet jo neljä tehovalvontaiskua lyhyen ajan sisällä.

Nyt sitä volyymia alkaa olla jo sisämaassakin.

Komisario Henri Helminen, Helsingin poliisilaitos

– Kyllä tässä on ollut rykäys näitä iskuja, Sinivuori kertoo.

Poliisin mukaan ulkomaalaisvalvontaa ei ole varsinaisesti lisätty, vaikka tehovalvontaiskuja onkin tehty monta peräkkäin.

– Kyllä tämä on ihan rutiinivalvontaa mitä me tehdään. Tätä on tehty vaikka kuinka kauan, Sinivuori sanoo.

Tehovalvontaiskujen operatiivinen kenttäjohtaja, komisario Henri Helminen sanoo, että valvonnan painopistettä on nyt vain siirretty rajanylityspaikoilta sisämaahan.

– Onhan tämä tilanne muuttunut viimeisen vuoden aikana niin, että meille on tullut paljon ulkomaalaisia ihmisiä lisää. Nyt sitä volyymia alkaa olla jo sisämaassakin. Kun sisämaassa tapahtuva ulkomaalaisvalvonta on ensisijaisesti poliisin vastuulla, niin nyt olemme pyytäneet siihen rajavartiolaitoksen mukaan, Helminen kertoo.

Vain vähän laittomuuksia

Ulkomaalaisvalvonnalla tarkoitetaan sitä, että poliisi tarkistaa onko henkilöllä edellytyksiä maassaoloon. Poliisi tavoittelee valvonnalla myös etsintäkuulutettuja henkilöitä.

Helminen kertoo, että valvontaiskuissa on tarkastettu kaikkiaan parisen tuhatta ulkomaalaista. Poliisi on tavannut muun muassa henkilöitä, joiden maassaoloaika on rauennut.

Myös joidenkin ulkomaalaisten työluvissa on havaittu ongelmia. Tarkastuksissa on jäänyt kiinni vain muutamia suoraan laittomasti maassa olijoita.

– Määrät eivät ole olleet hirveän merkittäviä, Helminen kertoo.