1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Video: Kuningatar Elisabetin ensimmäinen vierailu Suomessa – joutui metsään rämpimään

Kuningatar vietiin metsään tutustumaan puun kaatoon. Hänelle tarjottiiin lettuja ja Koskenkorvaa mäntypölkyllä Jyväskylän seudulla. Kuningatar Elisabet II täyttää tänään torstaina 90 vuotta.

Kuninkaalliset lounaspöydässä.
Englannin kuningatar Elisabet II saapui Suomeen Britannia-laivalla toukokuussa 1976. Nelipäiväisen vierailun aikana kuningatar kävi Helsingin lisäksi myös Turussa, Naantalissa, Ahvenanmaalla ja Jyväskylässä.

Englannin kuningatar Elisabet II vieraili Suomessa ensimmäisen kerran toukokuussa 1976. Hän saapui miehensä prinssi Philipin kanssa Helsingin Eteläsatamaan kuninkaallisella Britannia-jahdilla.

Satamassa vastassa oli noin 20 000 innokasta ihailijaa sekä suuri joukko Suomen valtionjohtoa. Rivissä seisoivat presidentti Urho Kekkosen rinnalla muun muassa ministerit Kalevi Sorsa, Martti Miettunen ja Teuvo Aura.

Nelipäiväisen vierailun aikana kuningatar kävi Helsingin lisäksi myös Turussa, Naantalissa, Ahvenanmaalla ja Jyväskylässä. Jyväskylässä hän koki ehkä eksoottisimman osan vierailustaan.

Kuningatar vietiin tutustumaan puun kaatoon ja nauttimaan lettuja ja koskenkorvaa mäntypölkyllä. Metsurinkypärää hän ei suostunut panemaan päähänsä, sillä se ei kuulu kuninkaalliseen protokollaan.