Karkaavatko rakennustyöläiset nyt Ruotsiin? Rakennusliitto: "Varsin houkutteleva maa"

Lakossa olleet rakennusalan työntekijät ovat palanneet töihin Ruotsissa. Palkkojen on kerrottu nousevan teollisuuden yleisen linjan mukaisesti. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kommentoi tietoja tiistain Ajantasassa.

Kotimaa
Matti Harjuniemi
Matti Harjuniemi Petteri Paalasmaa / AOP

Ruotsi on houkutteleva maa suomalaisillekin rakennusalan työntekijöille, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Hän kommentoi Radio Suomen Ajantasassa eilistä uutista siitä, että rakennusalan lakko Ruotsissa päättyy ja palkat nousevat Ruotsin teollisuuden yleisen palkankorotuslinjan mukaisesti, samalla kun työaika lyhenee.

Ruotsi on lähtökohtaisesti rikkaampi ja Suomea suurempi maa.

Matti Harjuniemi

Ruotsissa on kaiken kaikkiaan hyvä työllisyystilanne, Harjuniemi arvioi Ajantasan haastattelussa. Suomessa rakennusalan työttömyys on noin 20 prosenttia, ohjelmassa todettiin.

– Ruotsissa rakennetaan kovasti. Kymmenen vuoden sisällä siellä täytyy rakentaa 700 000 uutta asuntoa. Kun käy suuremmassa Ruotsin kaupungissa, näkee, että säpinä on kova, Harjuniemi sanoi.

– Sikäli kuin Ruotsin liiton ote pitää – niin, että palkkaus säilyy järkevällä tasolla – varsin houkutteleva maa Ruotsi työmielessäkin on.

Harjuniemeltä kysyttiin, mistä ero Suomen ja Ruotsin välillä johtuu. Yksi selitys on hänen mukaansa se, että Ruotsi on lähtökohtaisesti rikkaampi ja Suomea suurempi maa.

– Siellä on monipuolisempi teollisuuden ja ylipäätään tuotantoelämän rakenne, sieltä ne taustat kumpuavat.

Ala kasvaa Suomessakin

Monet toimet alkavat hyvinkin pian vaikuttaa yritysten toimintaan ja työllisyyteen.

Matti Harjuniemi

Suomessakin rakennusala on kasvussa – kaupungistumisen ja asuntorakentamisen aiheuttaman paineen ansiosta, Harjuniemi kertoi. Tänä vuonna alan kasvun ennakoidaan olevan noin neljä prosenttia.

Matti Harjuniemi kiitteli Ajantasassa hallituksen ilmoittamia liikenneinvestointeja, muun muassa tiehankkeita.

– Niistä monet alkavat hyvinkin pian vaikuttaa yritysten toimintaan ja työllisyyteen.

– Suurimmaksi osaksi ne pystytään saamaan vauhtiin jo vuoden parin sisällä, osa jo tänä vuonna. [Hallituksen liikenneinvestoinnit] vaikuttavat jo nyt, hän sanoi.