"Ihmiset eivät näköjään jaksa kerätä pois roskia" – siispä koululaiset siivoavat

Jotkut koululaiset siistivät edelleen koulujensa ympäristöä talkoilla. Roskat tosin ennättävät olla katukuvassa jo tovin ennen kuin koulut ehtivät niitä keräämään.

jätteet
Roskia maassa.
Laura Tolonen / Yle

Koulujen järjestävät roskankeräystalkoot on hyvä valistuskeino roskaamista vastaan. Kun itse joutuu siistimään toisten roskia ympäristöstä, jää paremmin mieleen, kuinka paljon vaivaa roskista on.

Kajaanin perusopetuksessa käytäntö vaihtelee koulukohtaisesti. Osassa kouluista oppilaat siistivät koulunsa ympäristön edelleen keväisin, toisissa kouluissa käytännöstä on luovuttu.

Vuolijoen koulussa roskatalkoot ovat kuitenkin jo vakiintunut käytäntö. Koulun 6. luokkalaiset Inka Raesalmi ja Essi Alasalmi ovat osallistuneet aina koulun ympäristön siistimistalkoisiin. Seuraavan kerran talkoot ovat vastassa toukokuussa.

– Ei sitä oikein innostuneena odota, mutta aina se tulee vastaan, naurahtaa Essi Alasalmi.

Nuoria kesätöissä Joensuun skeittiparkkilla.
Nuoret keräävät roskia. Arkistokuva.Esa Huuhko / Yle

Molemmat tytöt ovat kuitenkin sitä mieltä, että siisti ympäristö on hyvä asia. Siksi se ihmetyttääkin, että roskia heitellään luontoon.

– Ihmiset eivät näköjään jaksa kerätä pois roskia, joita vievät luontoon. Ne jäävät aina sinne, Inka ja Essi pohtivat.

Mitä kummaa pitäisi keksi neuvoksi, jotta ihmiset alkaisivat toimimaan toisin?

– En tiedä, mutta ainakin minä vien aina roskat roskiin asti. Sehän on tuossa vieressä, ei se ole vaikeaa. Muistutan aina kavereitakin, että laita roskat roskikseen. Jos et pysty, niin minä voin viedä, Raesalmi sanoo.

– Minulla se ainakin tulee luonnostaan. Kun syön karkkia, niin laitan karkkipaperit yleensä taskuun enkä nakkaa niitä luontoon, Alasalmi jatkaa.

Pitäisikö talkoita aikaistaa?

Vuolijoen koulun rehtori Pasi Auvinen kuuntelee Inkan ja Essin ajatuksia tyytyväisenä. Oppi on mennyt perille.

– Tällä kertaa olen tyttöjen kanssa ihan samaa mieltä, ja kyllä tämä homma yleensä kohtalaisen mukavasti toimii. Koulussa opetamme esimerkiksi käsitöissä ja kuvistunnilla, että hommat on lopussa vasta, kun kaikki on siivottu.

Ei sitä oikein innostuneena odota, mutta aina se tulee vastaan.

Essi Alasalmi

Roskat tulevat esiin lumien sulaessa, joten talkoot voisi järjestää jo aikaisemmin, Auvinen sanoo.

– Kieltämättä sitä voisi harkita, mutta monesti se liittyy siihen, että meillä on muutakin kevään lopetusohjelmaa. Usein talkoot istuvat siihen hyvin, ja saamme samalla koulualueen siistiksi ja puhtaaksi.

Vuolijoen koulun roskatalkoille tulee tukea myös ympäriltä.

– Osa vanhemmista ja vanhempainyhdistys olettavat ja odottavat, että me kannamme kortemme kekoon oman toimintamme kautta, rehtori Pasi Auvinen kertoo.

Nyt siis vain katsotaan, mitä kaikkea tien varrelta löytyy. Mikä on ollut kaikkein hulluin asia, mikä on tullut vastaan?

– Kortsuja, nauravat Inka Raesalmi ja Essi Alasalmi.