Välittäjät uskovat asuntokaupan vilkastuvan – "Myös omakotitalomarkkinat piristymässä"

Kiinteistönvälittäjät odottavat asuntokaupan vilkastuvan seuraavan puolen vuoden aikana. Erityisesti kerrostaloyksiöiden ja -kaksioiden kaupan odotetaan kasvavan.

talous
asunnon pohjapiirros
Yle Uutisgrafiikka

Kiinteistönvälittäjät odottavat erityisesti kerrostaloyksiöiden ja -kaksioiden myynnin kasvavan selvästi seuraavan puolen vuoden aikana, selviää kiinteistövälitysyhtiö Kiinteistömaailman puolivuosittaisesta kyselystä. Siihen vastasi lähes 500 kiinteistönvälittäjää.

Yksiöiden ja kaksioiden myyntiin odotetaan kymmenen prosentin kasvua, ja välittäjät odottavat myös isompien asuntojen kauppojen lisääntyvän. Kahteen edelliseen kyselyyn verrattuna odotukset kaupan vilkastumisesta ovat Kiinteistömaailman mukaan nyt merkittävästi korkeammalla.

Kyselyyn vastanneet välittäjät odottavat kaupan vilkastumisen lisäksi asuntojen hintojen nousevan.

– Välittäjiä, jotka odottavat kauppamäärien kasvavan, myyntiaikojen lyhenevän ja myös hintojen nousevan, on näkyvästi isompi määrä, sanoo Kiinteistömaailma toimitusjohtaja Erkki Heikkinen tiedotteessa.

Viime kyselyyn verrattuna aiempaa harvempi välittäjä uskoo omakotitalojen hintojen laskevan. Valtaosa kyselyyn vastanneista odottaa omakotitalojen menevän kaupaksi entisellä hintatasolla.

– Yllättäen muualla Suomessa on Uuttamaata positiivisemmat tunnelmat omakotitalojen kauppavilkkauden suhteen. Yli puolet välittäjistä odottaa siellä selvää (yli 10%) kauppamäärien kasvua omakotitaloissa alkavalla puolivuotiskaudella, Heikkinen sanoo.